Terčem podvodného jednání je téměř třetina českých firem, ukázal průzkum

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Nedostatek zakázek není jedinou hrozbou, které mohou firmy čelit. Až třetina těch českých je terčem podvodum vyplývá ze studie poradenské společnosti PwC. 

V posledních dvou letech bylo přesto obětí hospodářské kriminality celkem 33 procent firem. Nejvíce podvodných jednání hlásí finanční a výrobní odvětví a firmy působící v energetice. Tato jednání se týkají především zneužití majetku daného podniku, spotřebitelských podvodů nebo podvodů v oblasti nákupu.

V rámci technik odhalení podvodu nejvíc fungují kontroly v rámci systému řízení rizik podvodů a interního auditu, a to až v polovině případů. Více jak jednu čtvrtinu podvodů pak firma odhalí díky svým zaměstnancům, kteří je o podezření informují.

Studie současně ukázala, že Česko využívá k detekci hospodářských deliktů méně moderních technologií, než ekonomicky vyspělejší státy. To do značné míry příspívá k neschopnosti podniků tato jednání odhalit, uvádí analýza. 

České podniky zatím využívají moderní technologie k odhalování podvodů pouze ve 30 procentech případů, 14 procent z nich pak teprve plánuje jejich zavedení. „Hlavní výzvou v detekci podvodů je jeho dynamický vývoj. Podvodníci se přizpůsobují a stále zkoušejí překonávat nastavené kontroly. Klíčový je proto adaptivní analytický přístup pro detekci podvodů. Budoucností této oblasti je určitě využití metod umělé inteligence, jako je strojové učení nebo zpracování přirozeného jazyka,“ říká Pavel Jankech, vedoucí týmu forenzních technologií PwC ČR.

Téměř polovina společností ztratila v důsledku podvodného jednání více jak 50 tisíc dolarů. Podvod je však mnohem nákladnější než přímé finanční ztráty firmy. Zhruba čtvrtina společností utratila za samotné vyšetřování částku minimálně dvojnásobnou, než je výše ztracených aktiv. Mimo finančních nákladů za prošetření podezření z podvodu je pak závažným důsledkem také poškození pověsti dané společnosti a narušení pracovní morálky zaměstnanců.

Oproti roku 2016 počítačová kriminalita v tuzemsku klesla o 11 %, ve světě je však na svém vrcholu. Na vině tohoto rozporu je nejspíš nedostatek nástrojů českých firem tyto hrozby odhalit. Nejběžnějším útokem je phishing, kterým je napadeno až 41 % podniků, následuje vyděřačský malware napadající 37 % firem.