Tok peněz z Bruselu vyschl

Evropská komise

Evropská komise Zdroj: profimedia.cz

České republice ustal přísun prostředků z Evropského sociálního fondu. Důvodem tentokrát není domácí pochybení, ale nedostatek peněz ve společném rozpočtu. Evropský parlament spočítal, že unii chybí na proplacení letošních závazků až 10 miliard eur.

„Vedle studentského výměnného programu Erasmus jde také o Evropský sociální fond,“ cituje web rakouského deníku Der Standard předsedu rozpočtového výboru Alaina Lamassoureho.

Pro Česko to může znamenat, že Evropská komise dočasně neproplatí výdaje, které stát vynaložil na operační programy Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Lidské zdroje a zaměstnanost a Praha Adaptabilita. O kolik těchto peněz ze sociálního fondu Česko unii momentálně žádá, sdělí ministerstvo financí dnes.

Podle výpočtů deníku E15 se výpadek může blížit 15 miliardám korun. Ministerstvo školství a chce pro padesátimiliardový program Lidské zdroje a zaměstnanost do ledna získat sedm miliard korun. Podobnou ambici může mít stejně velký program Vzdělání a konkurenceschopnost. U výrazně menšího programu Praha Adaptabilita jde o stamiliony. Řidící orgány všech tří programů včera uvedly, že žádné oznámení o stopce z Evropské unie ještě nedostaly.

Aby se tok peněz do členských států obnovil, musí se unie dohodnout na přihození dodatečných eur. S návrhem přijde komise 23. října. Tvrdou debatu odhadují diplomaté na šest až osm týdnů.
Navíc platí, že Brusel dává při výplatách přednost soukromým žadatelům. Nároky vlád budou až druhými v pořadí.

Česká republika by si mohla v aktuálním finančním období 2007 až 2013 s možností dočerpání v dalších dvou letech polepšit o 779,6 miliard korun, jistých má zatím 150,5 miliardy. S ohledem na problémy musela v první polovině roku pozastavit proces pobírání dotací u operačních programů krytých Evropským fondem pro regionální rozvoj.

Tomáš Čoček: Bez dalších miliard je ohrožena modernizace D1

Včasné a vyhovující vypracování „ozdravného“ Akčního plánu, které odevzdalo Česko ve stanoveném termínu do konce června, vedlo komisi k souhlasu s obnovením čerpání. S výjimkou programů s individuálními prohřešky, které nebyly součástí plánu nápravy. V jejich případě (spadá sem například ) se mluví o úhrnné korekci až 25 miliard korun – tyto prostředky dostali ti, kdo projekty předložili, ale pokud je komise neuzná za evropské, budou chybět v příjmech za letošní rok.