TOP 09 krátí platy, lidovci hledají experty

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) Zdroj: Michael Tomeš, E15

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)
Jiří Pospíšil (TOP 09)
Jiří Pospíšil (TOP 09), Pavel Blažek (ODS)
4
Fotogalerie

Některé parlamentní strany začínají šetřit v personální oblasti, jiné omezují dosud využívané služby. Nutí je k tomu propad příjmů způsobený jejich nevalným výsledkem v loňských volbách do Poslanecké sněmovny. Zatímco TOP 09 šetří, její hlavní konkurent na pravici KDU-ČSL chystá nábor odborníků, kteří jí pomohou s propagací. 

„V současné době hledáme další úspory na provozu celostátní kanceláře, které se budou týkat především poptávaných služeb,“ řekl deníku E15 šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. Partaj se musí vyrovnat s tím, že v příštích letech dostane od státu o desítky milionů korun méně. „Vždy jsme si udržovali efektivní aparát, jsme úplně bez dluhů. Proto nemusíme přistupovat k propouštění,“ dodal Pospíšil.

Kromě plošného snížení mezd svých zaměstnanců však musela TOP 09 ukončit spolupráci s částí externistů nebo jim až o polovinu zkrátila smlouvy. Někteří lidé pak byli přesunuti na jiné pozice. Například bývalý volební manažer a pozdější zástupce generálního sekretáře Jaroslav Poláček se stal analytikem think tanku Topaz.

Méně peněz budou mít také lidovci. I jejich lídr Pavel Bělobrádek tvrdí, že propouštět nebude. „Na začátku dekády jsme zahájili tvrdá úsporná opatření. Náš aparát je štíhlý, tvoří ho spíše nadšenci,“ řekl v narážce na období 2010 až 2013, kdy KDU-ČSL vypadla ze sněmovny.

Nyní chtějí křesťanští demokraté posílit. „Budeme nabírat profesionály. Soustředíme se na PR oddělení, abychom byli schopni z opoziční role, která je složitější než vládní, prezentovat své názory,“ vysvětlil Bělobrádek. Připomněl, že nejde jen o letošní senátní a komunální volby. „Teď budou lidé několik let po sobě hlasovat každý rok, takže se chceme daleko lépe připravit,“ podotkl.

Ještě v minulém volebním období měla TOP 09 26 poslaneckých křesel, loni jich obhájila sedm. Lidovecký klub se ze 14 členů zmenšil o čtyři. Za každý mandát stát vyplácí 900 tisíc korun ročně. Pospíšilova strana tedy jen letos přijde o více než 17 milionů, Bělobrádkova o 3,6 milionu. Jednorázový příspěvek za hlasy voličů se pak u TOP 09 propadl z téměř 60 milionů na necelých 27. U lidovců byl rozdíl zhruba čtyři miliony.

Průměrné mzdy ve stranách (v tisících korun; údaje z roku 2016)
ANO44,5
TOP 0939
ODS37
KSČM34
ČSSD26
KDU-ČSL25

ČSSD splácí stovky milionů 
 Ze sněmovních stran je na tom nejhůře sociální demokracie, jejíž poslanecký klub se z pěti desítek členů ztenčil na 15. V příštích čtyřech letech tak dostane od státu o téměř 200 milionů korun méně. Dluhy, které dosahují 300 milionů, zatím řádně splácí. Dramaticky by je však zvýšila možná soudní prohra s dědici zesnulého advokáta Zdeňka Altnera.