Umberto Eco v Praze doktorát nedostane, zamítla to vědecká rada Univerzity Karlovy

Umberto Eco

Umberto Eco Zdroj: Profimedia

Autor proslulého románu Jméno růže, italský spisovatel, vědec a filozof Umberto Eco v Praze nezíská čestný vědecký titul doctor honoris causa. Potvrdil to mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Důvody rozhodnutí vědecké rady nejsou známy, protože hlasovala tajně. Podle Hájka pro udělení čestného doktorátu Ecovi bylo 16 ze 46 přítomných členů rady.

„Vědecká rada UK na svém červnovém zasedání projednala šest návrhů na udělení čestného titulu doctor honoris causa, které předložily fakulty. V tajném hlasování schválila tři z těchto návrhů,“ uvedl dále Hájek. Předsedou vědecké rady UK je rektor Václav Hampl, k situaci se nevyjádřil. Zápis bude zřejmě pořízen v následujících týdnech.

Děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík na svém facebookovém profilu uvedl, že výsledek hlasování rady nebývá odůvodňován. V diskusi prý padaly argumenty, že Eco nemá nic společného s Univerzitou Karlovou a jeho činnost údajně není dostatečně vědecká. Žádný relevantní argument proti návrhu Stehlík neslyšel.

Jednaosmdesátiletý Eco patří k nejuznávanějším spisovatelům současnosti. V roce 1962 vydal Eco literární manifest postmoderny, esej Otevřené dílo, v němž vyšel z předpokladu, že význam není v samotném textu ani v samotném čtenáři, ale pouze a jedině v jejich vzájemném střetnutí.

Eco je vyhlášeným sémiologem, ceněným teoretikem středověku a italským vysokoškolským profesorem, proslavil se hned svým prvním románem Jméno růže (1980). Dílo je díky mixu sémiotiky, analýzy bible, medievalistiky a detektivní zápletky považováno za předchůdce mysteriózních thrillerů. Prodalo se ho na 11 milionů. Je také autorem vědeckých studií, knih pro děti i esejů. Jeho zatím poslední román patří nyní k nejprodávanějším knihám na světě.