Umělá inteligence jako kapesní právník a pomocník soudců. Odhaluje mýty v rozsudcích

Umělá inteligence

Umělá inteligence

Spolek Bez trestu vytváří software na bázi ChatGPT, který vyhledává mýty v soudních rozsudcích týkajících se sexuálního nebo domácího násilí. Ze stejného jazykového modelu umělé inteligence vychází i vzniklý projekt právního poradenství Frank Bold AI, který vytvořila advokátní kancelář Frank Bold. Využití umělé inteligence v právním světě začíná být velmi populární. 

Cílem spolku Bez trestu bylo vytvořit algoritmus, který najde v soudních rozsudcích trestných činů sexuálního a domácího násilí pasáže obsahující mýty. Těmi se rozumějí předsudky typu, že je oběť za čin spoluzodpovědná nebo že k znásilnění může dojít pouze ze strany muže. "Software rozhodně neslouží jako důkazní systém, ani neříká, že se soudce dopustil nějaké chyby. Pouze upozorňuje na možné problematické pasáže,” upozorňuje vývojářský tým. 

Software značně zvýší efektivitu práce právníků, kteří nebudou muset zdlouhavě procházet celé rozsudky, ale budou se moci soustředit pouze na konkrétní doporučené pasáže.  „Co trvá právníkovi hodinu, je pro AI otázkou několika sekund, protože může rozsudky číst a hodnotit zároveň,“ vysvětlil datový analytik Šimon Podhajský, který stojí za vytvořením kódu softwaru. 

Hlavním úkolem bylo pro tým Bez trestu najít správný způsob, jak rozsudek připravit, rozdělit, a hlavně jak se umělé inteligence zeptat. Aktuálně předložili tři pozitivní výsledky, kdy software správně vyhodnotil pasáže rozsudků, které obsahovaly mýty. Analýza mýtů v soudních rozsudcích od Bez trestu má přinést relevantní důkaz o příliš nízkých sazbách pro pachatele sexuálního a domácího násilí. Ty podle hypotézy spolku Bez trestu vznikají právě kvůli mýtům, ke kterým při rozhodování přihlížejí soudci. 

Software by mohl mít značný význam nejen pro aktuální analýzu spolku Bez trestu, ale i obecně na jakoukoli analýzu soudního rozhodování. Podle právníka Tomáše Vanči, který se podílel na metodologii, otevírá software velké možnosti v právním výzkumu. „Může jít například o odůvodňování ukládaných trestů,“ přiblížil Vanča další možné využití. Zatím je ale nástroj teprve v začátcích, relevantní výsledky budou muset teprve přijít. Hotový analytický nástroj bychom mohli očekávat nejdříve na podzim.

Právník do kapsy

Umělá inteligence nachází v právním světě i další uplatnění. První pokus o právní poradenství pomocí jazykových modelů umělé inteligence v Česku představila ve středu advokátní kancelář Frank Bold. „Naším cílem je využití umělé inteligence pro zefektivnění právních služeb a zpřístupnění základního servisu rychle a dostupně. Budoucnost právních expertů je v efektivním navázání tam, kde umělá inteligence nestačí,“ uvedl šéf kanceláře Frank Bold Advokáti Pavel Franc.

Model nazvaný Frank Bold AI vychází stejně jako software od spolku Bez trestu z ChatGPT. Odpovědi vycházejí z databáze advokátní kanceláře, která obsahuje zodpovězené dotazy z oblastí, na které se advokátní kancelář specializuje, tedy z oblasti územního plánování, energetického a stavebního práva, fungování obcí a úřadů, životního prostředí a práva na informace. „V ostatních případech se bude prozatím spoléhat na standardní kapacitu GPT 4,“ uvádí advokátní kancelář ve své tiskové zprávě. 

Fungování „právníka do kapsy“ je tak velmi omezené. V oblastech, na které se advokátní kancelář nezaměřuje, odpovídá ChatGPT velmi stroze a místy i chybně. Chybovost by mohla být v budoucnu vyřešena nasazením dat z právních předpisů. S těmi ale zatím Frank Bold AI neumí správně pracovat. V odpovědích, které vycházejí z databáze článků Frank Bold, je advokátní kancelář optimističtější. Ani zde ale nelze očekávat stoprocentní výsledky. 

Jazykový model ChatGPT je hitem

Video placeholde
Jazykový model ChatGPT je hitem. Umělá inteligence umí stvořit přirozený text • Videohub

 

Frank Bold aktuálně pracuje na zaplnění datasetu prvních tří tisíc dotazů, pomocí kterých bude službu dále optimalizovat. Klienti tak mohou využít Frank Bold AI zdarma. Advokátní kancelář zatím nastavila limit deseti dotazů na uživatele denně, aby podpořila diverzitu otázek. „Kromě odpovědi dostane dotazující také doporučení na zdrojové články, kde se může dozvědět víc, a také jak mu Frank Bold může v této oblasti dál pomoci,“ vysvětlil vedoucí právní poradny kanceláře Frank Bold Michal Kuk.