Ústavní soud dal za pravdu firmám, které prodávají zdravotnické prostředky. Regulaci trhu zrušil

obvaz

obvaz Zdroj: scom

obvaz
Kardiostimulátor
berle
Invalidní vozík (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Politici budou muset vymyslet nový, spravedlivější způsob, jak regulovat trh se zdravotními prostředky od berlí po kardiostimulátory. 

Ústavní soud (ÚS) zrušil na základě návrhu dvacítky senátorů část zákona o veřejném zdravotním pojištění, která se týká hrazení zdravotnických pomůcek pojišťovnami. Dnešní regulace, která funguje řadu let, není v souladu se základním právem občanů na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky na základě veřejného zdravotního pojištění. Ani s právem dodavatelů zdravotnických pomůcek podnikat.

Část zákona se ruší uplynutím dne 31. prosince 2018, řekl při vyhlášení předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Podle soudu je nezbytné přijmout nové komplexní úpravy systému úhrad, a proto vytvořil zákonodárcům potřebný časový prostor. 

„Ústavní soud dospěl k závěru, že napadená ustanovení nejsou natolik určitá, aby na jejich základě bylo možné dovodit, na poskytnutí jakých zdravotnických prostředků má pojištěnec právo,“ uvádí se v usnesení Ústavního soudu. 

Senátoři kritizovali systém, jakým pojišťovny stanovují úhrady zdravotnických prostředků. Není předvídatelný a firmy nemají možnost odvolání. Podle senátorů se to negativně dotýkalo práv pojištěnců, ale i dodavatelů pomůcek a poskytovatelů zdravotních služeb.

„Kdykoli nějaký subjekt rozhoduje o právech třetích osob, musí být jeho proces rozhodování transparentní, předvídatelný, a především umožňující přezkum, a to včetně soudního. To zde doposud nebylo,“ říká advokátka Jana Marečková, která se podílela na zastupování skupiny senátorů.

„Je to princip, z kterého nelze ustoupit, neboť je to pilíř demokratického právního státu. Jsem ráda, že toto naše přesvědčení dnes v plné šíři potvrdil i Ústavní soud,“ dodala Marečková.

Mezi zdravotnické prostředky se řadí například berle, vozíky nebo čočky. Každý rok se za ně z veřejného zdravotního pojištění pacientů platí miliardy korun.

Při jednání soudu zaznělo, že postižení někdy dostali ze zdravotního pojištění vozík, který jejich postižení nevyhovuje. Nebo že se úhrady zdravotnických prostředků řídily podle nejnižší ceny za kus, ne podle toho, který výrobek je při léčbě celkově ekonomicky výhodnější.

V současnosti určuje, jaké zdravotnické prostředky získají úhradu z veřejného pojištění, Všeobecná zdravotní pojišťovna. Její mluvčí Oldřich Tichý zdůrazňuje, že ještě rok a půl bude fungovat stávající systém a pro klienty se tedy zatím nic nemění. „Jakékoliv spekulace o tom, jak bude vše fungovat za více než 18 měsíců, bychom teď nepokládali za seriózní,“ uvedl Tichý.