V Brně se rozpadla koalice, KDU-ČSL a ČSSD hledají nové partnery

Brno

Brno Zdroj: CC BY SA 2.0: Kurt Bauschardt via Flickr

V Brně se rozpadla koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených. Lidovci se dohodli na spolupráci s opoziční ČSSD a budou hledat koaliční partnery. Budou jednat se všemi demokratickými stranami kromě KSČM, uvedla primátorova náměstkyně Klára Liptáková (KDU-ČSL).

Podle ní platnost současné koaliční smlouvy popřelo hnutí ANO svým postupem v posledních dnech, kdy jednalo s Žít Brno o změně koaličních partnerů bez vědomí KDU-ČSL a SZ. Lidovci a sociální demokraté mají 18 mandátů z celkových 55, k většině je potřeba 28 zastupitelů.

Koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ se dohodla na spolupráci v říjnu 2014. „Koalice v tomto půdorysu je u konce. Fakticky ji ukončilo hnutí ANO svými kroky, kdy dali za našimi zády opozičním stranám prokazatelně nabídku na nové koaliční uspořádání,“ uvedla Liptáková. Zastupitelské kluby lidovců a sociálních demokratů v dohodě deklarují vůli společně převzít odpovědnost za řízení města Brna do konce stávajícího volebního období v roce 2018.

„Kluby zastupitelů a jejich jednotliví členové zvolení za ČSSD a KDU-ČSL budou společně usilovat o to, aby nalezli partnery k tomu, aby byla vytvořena koalice, která bude v první řadě v co největší míře naplňovat programové a ideové cíle obou stran a aby tato koalice získala podporu nadpoloviční většiny členů zastupitelstva,“ stojí v dohodě, podle které budou obě strany jednat výhradně společně. Podle Liptákové se bude nejdříve jednat s hnutím ANO. Vyhrálo volby a má také primátora Petra Vokřála.

Spory v koalici

Za problémy koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ přitom stály spory mezi ANO a KDU-ČSL. ANO chtělo zřídit holding městských firem, aby byly ušetřeny stomiliony korun, ale také chtělo dostat politiky z představenstev těchto firem a dosadit tam odborníky.

Jak už dříve řekl jihomoravský předseda ANO Marek Janíček, ve čtyřkoalici se hnutí nedařilo prosadit některé zásadní body, což je právě zefektivnění chodu městských firem. ANO proto v týdnu spolu s Žít Brno začalo jednat o nové možné koalici s ČSSD. Lidovci na to zareagovali tím, že začali také vyjednávat o nové koalici.

Koalice měla problémy už před půl rokem, kdy ANO nebylo spokojené se svým radním Tomášem Kratochvílem a požadovalo podporu u koaličních partnerů při jeho odvolání z rady. Lidovci ale řekli, že s Kratochvílem nemají problém. ANO pak Kratochvíla vyloučilo ze svých řad a on na členství v radě rezignoval, přestože to původně odmítal.

Z dohody mezi KDU-ČSL a ČSSD také vyplývá, že byla uzavřena na základě největšího programového a ideového průniku KDU-ČSL a ČSSD a na základě vzájemně dobrých zkušeností v koalicích jak na vládní úrovni, tak i na krajské, ale také na úrovni městských částí. Vládní koalici tvoří ČSSD, KDU-ČSL a ANO, Jihomoravský kraj vede koalice ČSSD a KDU-ČSL.

Hnutí ANO má v zastupitelstvu 12 mandátů, ČSSD 11, Žít Brno a lidovci shodně po sedmi, ODS pět, zelení, komunisté a TOP 09 má po čtyřech hlasech, poslední mandát má nezařazený Kratochvíl, který byl zvolen za ANO, ale už jeho členem není.

Žít Brno nepůjde v Brně do žádné koalice bez hnutí ANO, řekl primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno). Hnutí trvá na tom, aby zůstal primátorem Vokřál a aby nebyl v koalici zapojený bývalý primátor Roman Onderka (ČSSD). Žít Brno chce stále prosazovat sociální bydlení a kulturní projekty.

Koalici na brněnském magistrátu hrozil rozpad už loni na podzim
25. listopadu 2014 - Primátorem Brna se stal lídr vítězného hnutí ANO Petr Vokřál, kromě něj usedli v radě i zástupci hnutí Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených. Radním za ANO byl zvolen i podnikatel v nábytkářství Tomáš Kratochvíl, na starosti dostal správu městských účastí ve firmách.


26. března 2015 - Kratochvíl byl zvolen novým předsedou brněnské buňky hnutí ANO, nahradil dalšího radního Marka Janíčka, který se stal předsedou jihomoravského ANO.

12. října 2015 - Kratochvíl přestal být předsedou brněnské buňky ANO poté, co rezignovaly jeho dvě místopředsedkyně, a podle stanov tak přestalo existovat celé městské vedení. Kratochvíl byl kritizován mimo jiné kvůli pomalé přípravě vzniku holdingu, který by sdružil městské firmy a umožnil by Brnu spořit například společnými nákupy

13. října 2015 - Kratochvíla jeho spolustraníci včetně šéfa jihomoravské buňky Janíčka vyzvali, aby odešel z funkce v radě. Zdůvodnili to neshodami a špatnou komunikací v řízení brněnské buňky. ANO v říjnu také přijalo usnesení, že pokud se koaliční partneři nebudou podílet na Kratochvílově odvolání, mají zastupitelé za ANO vyjednávat o nové koalici.

3. listopadu 2015 - Začalo se mluvit o tom, že kvůli Kratochvílovi hrozí rozpad koalice, potvrdila to i primátorova náměstkyně Klára Liptáková (KDU-ČSL). Řekla, že její strana nepodpoří případný návrh na Kratochvílovo odvolání z rady a podobný názor vyjádřili i zelení. Žít Brno by ale podle náměstka primátora Matěje Hollana mohlo odvolání Kratochvíla podpořit.

4. listopadu 2015 - Kratochvíl řekl, že nechce rezignovat ani přes výzvu primátora a místopředsedy hnutí ANO Vokřála. Dodal, že nevidí jediný důvod, proč by měl odstupovat.

5. listopadu 2015 - Primátor Vokřál oznámil, že chce udržet koalici ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených. Jeho hnutí chce hledat s koaličními partnery společné řešení tak dlouho, dokud se neshodnou na jednotném postupu. Zároveň ale řekl, že si neumí představit Kratochvílovo setrvání v radě.

6. listopadu 2015 - Lidovci potvrdili, že nepodpoří odvolání radního Kratochvíla. Brněnská KDU-ČSL schválila, že zahájí vyjednávání se všemi demokratickými stranami o případném vzniku nové koalice. Náměstkyně Liptáková ale upozornila, že to neznamená, že se současná koalice rozpadla.
- ANO vyloučilo Kratochvíla. Po jednání předsednictva hnutí v Praze to řekl jeho šéf Andrej Babiš. Vokřál řekl, že brněnská organizace chce dál jednat o zachování koalice. Nevyloučil ale, že by mohla skončit.

9. listopadu 2015 - Koaliční partneři ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strana zelených oznámili, že chtějí pokračovat ve spolupráci.

12. listopadu 2015 - Lidovecká náměstkyně primátora Liptáková řekla, že KDU-ČSL v Brně zastavuje jednání s jinými stranami o nové koalici. Strana chce zachránit současnou koalici.

13. listopadu 2015 - Radní Tomáš Kratochvíl oznámil, že sám rezignuje. Nechce prý dále blokovat situaci. Ve funkci skončil 20. listopadu.

8. prosince 2015 - Novým radním, který nahradil Kratochvíla, se stal Pavel Staněk (ANO).

6. dubna 2016 - Primátor Vokřál řekl, že uvažuje o spojení s ČSSD. „Měli jsme to udělat už před půl rokem. V řešení klíčových problémů jsme se moc neposunuli,“ řekl Mladé frontě Dnes. Důvodem neshod v koalici je postup při zřizování plánovaného holdingu městských firem. Náměstkyně Liptáková (KDU-ČSL) řekla, že lidovci s nikým nejednají a čekají, co se stane.

8. dubna 2016 - Brněnský městský výbor KDU-ČSL oznámil, že bude vyjednávat o nové možné koalici.

10. dubna 2016 - Liptáková sdělila, že se lidovci dohodli na spolupráci s opoziční ČSSD a budou hledat koaliční partnery. V Brně se tak nejspíš rozpadla koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených.