V Česku se po letech objevila ptačí chřipka, nepřenáší se na lidi

Virus (ilustrační foto)

Virus (ilustrační foto)

V Česku se po téměř deseti letech vyskytla vysoce patogenní ptačí chřipka. V Ivančicích na Brněnsku nemoc postihla 20 kusů drůbeže, už byly utraceny. V Moravském Krumlově na Znojemsku čeká utracení sto kusů drůbeže v zahrádkářské kolonii. V obou případech jde o izolované malochovy, řekl ČTK ředitel jihomoravské krajské veterinární správy Jaroslav Salava.

Potvrzen byl vysoce patogenní typ H5, který ale není nebezpečný pro lidi. Kolem obou postižených malochovů vznikne tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) na twitteru uvedl, že Státní veterinární správa a tamní hygienici mají situaci pod kontrolou.

Na konci loňského roku ohlásilo první výskyt ptačí chřipky na svém území Slovensko. K situaci se ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) vyjádří dopoledne na tiskové konferenci.

Ptačí chřipka se v posledních měsících objevila také na farmách v Německu, Rakousku, Nizozemsku, Francii, Polsku, Maďarsku a Chorvatsku. Virus této choroby se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a později po celém světě.

V českých chovech drůbeže byla vysoce patogenní aviární influenza (HPAI) naposledy zaznamenána v roce 2007 v obcích Tisová, Nořín, Netřeby a Choceň. Kvůli třem ohniskům ptačí chřipky bylo tehdy vybito více než 171 tisíc kusů drůbeže ve velkochovech a více než 1900 kusů domácí drůbeže. Lidé, kteří se na likvidaci podíleli, museli z chovů vynést 622 tun uhynulých krůt, brojlerů a slepic. Stát vyplatil jako náhradu 50 milionů korun.

Nízkopatogenní chřipka byla v ČR v chovu naposledy v roce 2010, u volně žijících kachen pak v roce 2012.

Ptačí chřipka se přenáší na člověka jen zřídka a pouze při přímém styku s nakaženou drůbeží. Má však potom vysokou úmrtnost - nepřežije ji přes polovinu nakažených. Nepřenáší se nicméně zatím vzduchem a ne z člověka na člověka.

Ptačí chřipka, která je na jižní Moravě, se nepřenáší na lidi

U typu ptačí chřipky, která se vyskytla na jižní Moravě, nebyl dosud zaznamenán přenos na lidi. Hygienici přesto kontrolují ty, kteří byli v kontaktu v nakaženou drůbeží. ČTK o tom dnes informovala hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Vysoce patogenní typ chřipky byl potvrzen v Ivančicích na Brněnsku u 20 kusů drůbeže. Už byly utraceny. Další stovka kusů drůbeže čeká na utracení v Moravském Krumlově na Znojemsku.

Hygienička uvedla, že tato ptačí chřipka primárně postihuje volně žijící ptáky a chovy drůbeže a pravděpodobnost přenosu na člověka je velmi nízká. "Pro tento typ chřipky nebyl dosud zaznamenán přenos na člověka. Přesto lidé, kteří se mohli dostat do kontaktu s nakaženými kusy, jsou pod kontrolou krajské hygienické stanice a jejich registrujících lékařů. Lidé budou zdravotně sledováni tak, aby nedošlo k možnému podcenění příznaků," sdělila Gottvaldová. Podle ní je situace na jižní Moravě pod kontrolou.

V obou případech, které byly zjištěny, jde o izolované malochovy.

Ptačí chřipka se v Česku objevila téměř po deseti letech. Podle hygieničky byl virus ptačí chřipky v nedávné době prokázán u divokých ptáků nebo domestikované drůbeže v několika evropských zemích včetně všech zemí, s nimiž Česká republika sousedí. Na konci loňského roku ohlásilo první výskyt ptačí chřipky na svém území Slovensko.