V ČSSD mírně vedou zastánci vlády s ANO

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Předseda ČSSD Jan Hamáček Zdroj: ČTK

Pět krajských organizací socialistů se kloní ke spolupráci s Andrejem Babišem, tři mají opačný názor. Požadavkům oranžových senátorů mělo ANO částečně vyhovět.

Po několika týdnech vypjatých debat, kdy se ANO, ČSSD a komunistům podařilo doladit vládní program i koaliční smlouvu, rozhodnou o vyjednaných prioritách a podmínkách spolupráce řadoví členové sociální demokracie. Předsednictvo partaje má dnes vypsat referendum.

Na vstup do svazku s uskupením trestně stíhaného Andreje Babiše se dotáže straníků, kterých je necelých 18 tisíc. „Pokud nedojde k nějaké zásadní komplikaci, tak hlasování zvládneme vypsat,“ řekl šéf socialistů Jan Hamáček.

U programu už žádné neshody nejsou. ANO kývlo i na obnovení proplácení prvních tří dnů nemoci od července 2019. Zaměstnavatelé, jejichž zástupci jsou však ostře proti, by měli pracovníkům proplácet 60 procent základu výdělku. Podle všeho tak zbývá dohodnout už jen výměnu rezortu zemědělství za obranu, o niž požádala ČSSD.

Vedení oranžových dá místním organizacím na plebiscit dvoutýdenní lhůtu, kdy by se měly sejít, projednat položenou otázku a v tajném hlasování se vyjádřit. Výsledek by tak mohl být znám začátkem června. Názory regionů kopírují postoje stranických špiček včetně zákonodárců. Středočeský kraj, odkud je Hamáček, i Pardubicko místopředsedy ČSSD a hejtmana Martina Netolického by měly vládu s ANO podpořit. Podobná situace je také na jihu Čech, kde má své stoupence Hamáčkův statutární zástupce Jiří Zimola. Pro se zřejmě vysloví rovněž většina vlivné pražské organizace a buňky z Vysočiny či Liberecka.

Naopak Plzeňsko Milana Chovance a Moravskoslezský kraj Lubomíra Zaorálka koalici s ANO – stejně jako oba poslanci – odmítají. Zlínsko jejich kolegyně Aleny Gajdůškové je podle dostupných informací rozpolcené. Nezanedbatelnou roli ale může sehrát čtyřiadvacet senátorů sociální demokracie v čele se šéfem horní komory parlamentu Milanem Štěchem, kteří spojení s ANO kritizují.

Babiš by však měl jejich požadavkům částečně vyhovět. Pokud by byl nepravomocně odsouzen, údajně odstoupí. A riziko, že ANO a ČSSD nemají ve sněmovně většinu, a vláda tak může snadno padnout, má ošetřit závazek komunistické strany, že nenavrhne vyslovení nedůvěry kabinetu.

Jak se bude hlasovat
Referendum o vstupu ČSSD do vlády s ANO tolerované komunisty odsouhlasil nedávný Ústřední výkonný výbor sociální demokracie. Straně zakázal jen spolupráci s SPD, jednání s uskupením Andreje Babiše neodmítl. Plebiscit bude platný, když se vysloví alespoň čtvrtina z necelých 18 tisíc členů ČSSD. Odklepnout vstup partaje do svazku s ANO při nejnižší možné účasti by tak muselo asi 2250 z nich.