V ČSSD sílí odpor proti vládě s Babišem. K senátorům se přidává i část poslanců a hejtmanů

ČSSD

ČSSD Zdroj: Zbyněk Pecák

Šéf ČSSD Jan Hamáček
Lubomír Zaorálek (ČSSD)
Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna.
První místopředseda ČSSD Jiří Zimola.
5
Fotogalerie

Jen několik hodin před dalším kolem jednání ANO a ČSSD o možné vládní spolupráci vystoupilo tvrdě proti kabinetu v čele s premiérem obviněným z podvodu čtyřiadvacet senátorů sociální demokracie. Skeptičtí ke koaliční spolupráci s uskupením Andreje Babiše jsou někteří poslanci a hejtmani.

„Andrej Babiš, který by měl být hlavním představitelem exekutivy, neustále zpochybňuje své trestní stíhání,“ prohlásil šéf Senátu Milan Štěch. „Dělá vše pro to, aby vláda nemohla u členů ČSSD získat důvěru,“ dodal předseda socialistických senátorů Petr Vícha v narážce na vnitrostranické referendum. Štěch s Víchou budou přesvědčovat členskou základnu, aby partaj zůstala v opozici.

Předseda ČSSD Jan Hamáček senátorům nerozumí. „O obnově jednání s ANO rozhodlo předsednictvo, což je pro vyjednávací tým závazné. Očekával bych stejný přístup i od ostatních členů strany,“ uvedl.

Babiš v pondělí řekl, že už je alergický na to, když třistakrát denně slyší, že je stíhaný. Reagoval tak na požadavek oranžových, aby v případě nepravomocného rozsudku odešel ze Strakovy akademie. Odmítl i další, aby ve vedoucích funkcích v Poslanecké sněmovně skončili zástupci SPD. ČSSD chce také záruku, že ANO nebude hlasovat proti její vůli s KSČM a formací Tomia Okamury.

Tomu, že by Babišovo hnutí odsouhlasilo všechny podmínky a neporušilo by je v průběhu společného vládnutí, nevěří někteří poslanci ČSSD. „Toho, co nám vadí, je poměrně hodně a ty věci jsou vážné. Jsme svědky toho, že ve sněmovně úspěšně funguje koalice ANO, SPD a komunistů. Ta se dokáže domluvit nejlépe ze všech,“ uvedl exministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podobný názor má i bývalý šéf rezortu vnitra Milan Chovanec.

Skepse zaznívá i z krajů. „Pokud ani případné odsouzení v trestním řízení není důvod k odchodu člena vlády, pak opravdu nemá smysl dál vyjednávat o čemkoliv. Ustoupili jsme už opravdu maximálně,“ napsal na Facebooku místopředseda ČSSD a pardubický hejtman Martin Netolický.

Ještě ostřeji to vidí plzeňský hejtman Josef Bernard. „Pro mě zůstává nejlepší variantou opozice. Zbyla nám jedna cenná vlastnost: renomé demokratické strany. Vstupem do této vlády s podporou KSČM a snad se zastřenou podporou SPD toto aktivum ztratíme,“ řekl.

Možní adepti na ministry

Nejdůležitější ministerstvo vnitra by mohl vést předseda ČSSD Jan Hamáček, spekuluje se také o současném náměstkovi ministra vnitra Petru Mlsnovi. Ministerstvo zahraničí by mohl vést Hamáček nebo europoslanec Miroslav Poche, který má ale napjaté vztahy s prezidentem Milošem Zemanem. O kandidátovi na ministra práce a sociálních věcí se mluví v souvislosti s bývalým náměstkem Michaely Marksové Petru Krčálovi. Ministerstvo zemědělství by mohl vést bývalý člen Rusnokovy vlády Miroslav Toman a ministerstvo kultury jihočeská hejtmanka Ivana Stránská.

Pokud by se strany dohodly, skončili by Lubomír Metnar, Jaroslava Němcová, Ilja Šmíd, Jiří Milek a jeden z dvojice Karla Šlechtová a Martin Stropnický. Největší šance udržet si funkci má Šlechtová, protože obranu oranžoví nechtějí. Andreje Babiš řekl, že všechny, kteří by ze Strakovy akademie odešli, chce udržet ve státní správě.