V městské firmě TSK zasahuje policie, obvinila tři lidi a firmu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Nejsložitější v zemi. Pro otevíranou část pražského okruhu jsou typické dvěvelké dálniční křižovatky. Jedna propojuje okruh se Strakonickou a dalšímisilnicemi (na snímku). Druhá spojuje okruh s dálnicí D1
Autobus Karosa poblíž stanice metra Kolbenova v Praze 9.
Pražský magistrát
Účastníci akce na podporu a obnovení platnosti Pražských stavebních předpisů (PSP) uspořádané 22. ledna před magistrátem hlavního města Prahy.
5
Fotogalerie

Ve dvou pražských sídlech Technické správy komunikací zasahuje policie. Žalobci podezřívají tři lidi a jednu firmu ze sjednání výhod při veřejných zakázkách.

Ve firmě, která spravuje veškerý komunikační majetek hlavního města Prahy, zasahuje policie. Podle informací E15.cz vtrhlo do sídla TSK v Řásnovce na Starém Městě zhruba v 15 hodin asi dvacet policistů a nejprve obsadili vrátnici, aby služba nemohla nikoho varovat. „Teď běhají po baráku,“ shodly se dva na sobě nezávislé zdroje.

Informaci následně potvrdila mluvčí TSK Barbora Lišková. "Je tady policie. Nic víc ale nevím, důvod zásahu neznám," uvedla s tím, že zaměstnanci poskytují policistům plnou součinnost. Lišková nesdělila o jakou složku se jedná, ani to, zda policisté mají tváře zahalené kuklami.

Sdílný nebyl ani mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. "Náš útvar nebude poskytovat žádné informace," uvedl.

Obviněným hrozí až deset let

Až o necelé tři hodiny později se k případu vyjádřilo Vrchní státní zastupitelství v Praze. Podle žalobce Jiřího Pražáka byli obviněni tři lidé a jedna firma. Podezřelí jsou ze sjednávání výhod v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek TSK. Zásahy provedla Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Policisté se vydali také do sídla TSK v Praze 2 v ulici Na Bojišti. Pracoviště má na starosti mimo jiné semafory, světelné informační tabule nebo kamerový systém. Spadá pod něj i složka, která zpracovává například podklady pro žádosti o evropské dotace. Policie prováděla prohlídky i na jiných místech metropole a také v dalších městech.

Trestný čin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě spáchá ten, kdo sjedná některému z dodavatelů či soutěžitelů výhodnější podmínky na úkor jiných, a to v úmyslu způsobit jinému škodu nebo opatřit sobě či jinému člověku prospěch. V základní sazbě za to hrozí až tříleté vězení nebo zákaz činnosti. Úřední osoby lze za určitých okolností potrestat až deseti lety odnětí svobody.

TSK vypisuje mnohamilionové zakázky na výstavbu a opravy pražských silnic a dalšího městského majetku včetně cyklostezek. Ve firmě působí necelé tři stovky lidí, většinu činností zajišťuje prostřednictvím subdodavatelů. Nezaměstnává tedy v pracovním poměru žádné dělnické profese.

Kontrola zjistila nedostatky

Na chyby v řízení městských firem včetně TSK ukázal únorový audit, který nechal provést magistrát. „Ukázalo se, že společnosti z pozice akcionáře opravdu dobře řízeny nejsou. Z řady pohledů to město nedělá důsledně,“ řekl radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO).

Chybí i dostatečná kontrola a pravidelné zprávy o činnost společností. Pomoci má vytvoření holdingu. „Základním záměrem je, abychom tam měli lepší dosah z hlediska akcionářských práv. Abychom mohli dávat napřímo pokyny do těch společností, což dnes kvůli zákonu o obchodních korporacích nemůžeme," dodal Procházka.

Městu by se měl holding vyplatit i finančně, zisky firem může využívat i napříč a ještě před zdaněním. Uspořit by chtělo také centrálními nákupy zboží a služeb.

TSK se od roku 2014 transformuje z příspěvkové organizace na akciovou společnost s tím, že jediným akcionářem bude město Praha.