Valenta už rok zakládá svěřenský fond. Se střetem zájmů nesouvisí, proto nespěchám, říká

Podnikatel a senátor Ivo Valenta

Podnikatel a senátor Ivo Valenta Zdroj: Michael Tomeš

Ivo Valenta
Podnikatel a senátor Ivo Valenta
Podnikatel a senátor Ivo Valenta
Podnikatel a senátor Ivo Valenta
Podnikatel a senátor Ivo Valenta
9
Fotogalerie

Senátoru a miliardáři Ivo Valentovi se stále nepodařilo zřídit svůj svěřenský fond. Se záměrem přenést svůj majetek do fondu přitom přišel už v polovině loňského října. Tehdy oznámení navíc doplnil slovy, že se k takovému kroku chystá už rok a fond by měl být zřízen nejpozději začátkem roku 2019. Podle současných vyjádření ale se založením fondu nespěchá.

„Původně měl být fond zřízen v březnu. V praxi však může mít každý plán určitý vývoj a modifikace – ať už například v oblasti organizačních věcí nebo například administrativy. Rozhodně není snahou cokoliv uspěchat a pak realizovat změny. Cílem je perfektní uspořádání majetku,“ vysvětluje prodlení mluvčí holdingu Synot Magda Pekařová. K jakým konkrétním změnám v chystaném fondu došlo, už ale Pekařová nechtěla komentovat.

Bezmála rok trvající zakládání svěřenského fondu je v branži výjimečné. „Z naší statistiky zhruba 120 svěřenských fondů vyplývá, že průměrně trvá zřízení 3 až 3,5 měsíce. Délka zakládání se ale odvíjí od míry priority, kterou zakladatel zřízení a nastavení fondu věnuje,“ říká David Neveselý z advokátní kanceláře Havel & Partners. „U ekonomicky činných lidí zůstává prioritou často každodenní business. To dokazují i dva extrémní případy, u nichž převedení majetku řešíme dokonce dva roky,“ doplnil.

Valentovým motivem k založení svěřenského fondu má být dědické vypořádání jeho majetku. „Tato možnost (založení svěřesnkého fondu, pozn. red.) je optimální v případě, kdy majitel společností chce, aby vybudované firmy a majetek zůstaly zachovány jako celek i do budoucna, a nebyly atomizovány,“ řekl v únoru s tím, že jeho kroky v žádném případě nesouvisí se zákonem o střetu zájmů.

Na možné porušení tohoto zákona ze strany senátora upozornila Transparency International ČR v prosinci minulého roku. Valenta se měl dostat do střetu zájmů tím, že jako politik přes kyperské fondy ovládal mediální společnost Brno TV s.r.o., což zákon o střetu zájmů zakazuje.

V souvislosti s tímto podezřením Transparency International ČR podala podnět k vyšetření, kterým se v Senátu zabýval mandátový a imunitní výbor. Ten ale následně v březnu rozhodl, že Valenta zákon neporušil, protože se senátorem stal ještě v době mírnější legislativy. Při získání nového mandátu by se ho však přísnější pravidla už týkala.