Vědci zjistili, že práce z domova není až taková výhra

...

... Zdroj: Shutterstock

...
Pracovat z domova neznamená flákat se! Větší flexibilitu v práci by přivítalo
Vypněte na dovolené pracovní mail, jinak si nikdy neodpočinete.
Práce z domova se často změní ve volný čas.
Práce z domova se často změní ve volný čas.
7
Fotogalerie

Jedna z oblíbených výhod, které může zaměstnavatel svým pracovníkům nabídnout - práce odkudkoli, nejlépe pak z domova, je spojena s vyšší mírou stresu a nespavostí.

 

Pokud člověk pracuje z domova, ušetří čas a náklady na cestu do zaměstnání, více toho ve své domácnosti stihne a je spokojenější. Některé studie dokonce tvrdí, že se zvýší jeho pracovní výkonnost až o 20 procent. Tyto poznatky nedávno potvrdilo šetření Mezinárodní organizace práce při OSN.

Studie nicméně tvrdí, že není všechno zlato, co se třpytí, a že lidé příliš často pracující mimo kancelář, ale ne přímo ze svého domova, jsou vystavení nadměrnému stresu a hrozí u nich dokonce vyšší riziko rozvinutí klasické poruchy spánku - nespavosti. Studie pracovala s daty z patnácti zemí, v nichž se pracovníků dotazovala, odkud a jak často pracují.

Respondenty následně rozdělila do tří skupin: jedni pracovali pravidelně doma, druzí byli vysoce mobilní a pracovali opakovaně z různých míst, a třetí pracovali pravidelně z místa mimo domov a práci. Mezi jednotlivými skupinami přitom byly patrné rozdíly ve výkonnosti, spokojenosti s prací i fyzickým zdravím a mírou stresu, který pociťují.

Varující však bylo, že potíže s kvalitou spánku hlásilo plných 42 procent těch, kteří pracují z domova či několika lokalit, pro srovnání takové potíže hlásilo jenom 29 procent „klasicky“ na pracovišti pracujících lidí. „Celkově jsme zaznamenali zvýšené riziko ‚invaze‘ pracovních povinností do prostor a časů, které mají být normálně rezervovány pro osobní život,“ tvrdí studie.


Vše o home office čtěte zde >>>


Spoluautor šetření Jon Messenger upozornil, že studie neměla za cíl stanovit konečná doporučení pro zaměstnavatele ani jejich pracovníky, jako spíše zjistit, jaké vlivy na zdraví jednotlivé pracovní přístupy mají. Zaměstnavatele navíc podpořil v tom, aby svým lidem alespoň občas nabízeli možnost práce z domova. „Dva až tři dny týdně jsou to pravé množství,“ je přesvědčen Messenger.