Vláda chce rušit nebezpečné zahraniční investice. Až pět let zpětně

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministerstvo průmyslu a obchodu Zdroj: profimedia.cz

Nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Stát se chce bránit proti zahraničním investicím do tuzemských klíčových odvětví, za kterými by mohly stát politické zájmy vlád ze zemí mimo EU, jako například Číny. Chystá proto zákon, na základě kterého by takové investice podléhaly kontrole ze strany státu. Pokud se prokáže bezpečnostní riziko takové investice, kabinet ji bude moci zamítnout, a to až pět let zpětně.

Kontrolu bude řídit ministerstvo průmyslu a obchodu, které již předložilo příslušný návrh zákona o prověřování zahraničních investic. „Základním problémem je fakt, že někteří zahraniční investoři přicházející do České republiky mohou být vedeni jinými motivy, než je generování zisku,“ uvádí ministerstvo průmyslu v materiálu k zákonu. „Může docházet k projektování politické moci cizí země s využitím aktiv ve strategicky důležitých odvětvích,“ míní.

Rezort v návrhu zákona vytyčil okruh odvětví, kde bude muset investor o povolení státu požádat. Týká se to například investic do kritické informační infrastruktury, vojenského materiálu, radarových systémů, kryptografie nebo raketové technologie. Ministerstvo ve spolupráci s ostatními rezorty a bezpečnostními složkami se bude dívat například na to, zdali investor není ovládán či financován vládou třetí země nebo zda již žadatel neohrozil bezpečnost jiné země EU.

Další okruh investorů nemusí o povolení povinně žádat. Pokud tak ale dobrovolně neudělají, vláda může kdykoli až pět let po dokončení celou investici přezkoumat a případně zakázat. Investor by ji pak musel například odprodat. Jde o investice do energetiky, dopravy, zdravotnictví, médií, letectví a kosmických inovací, volebních systémů, umělé inteligence, jaderných technologií či nanotechnologií.

Na základě nedávno schváleného evropského nařízení činí podobné kroky i ostatní unijní země. „Pokud by toto nařízení platilo již nyní, mohli bychom mnohem koordinovaněji přistupovat k některým čínským společnostem, například Huawei,“ uvedla při schvalování europoslankyně Dita Charanzová (ANO). 

Hospodářská komora i Svaz průmyslu a dopravy kontrolu investic vítají a neobávají se, že by příliv investic do Česka byl omezen.

„Mechanismus má spíše odstrašující efekt na závadné entity, zároveň podporuje příliv žádaných investic,“ řekla mluvčí svazu průmyslu Eva Veličková. „Země jako USA nebo Japonsko jeho zavedení vítají, považují to za zlepšení prostředí,“ dodala.

Ministerstvo odhaduje, že ročně by mohlo být prověřeno až tři sta zahraničních investic, skutečně hloubkové prověření bude třeba odhadem u pěti až patnácti transakcí.