Vláda možná získá pravomoc vyhlašovat stav nebezpečí celostátně. Kabinet schválil příslušné novely

Sněmovna o nouzovém stavu: Jan Hamáček a Andrej Babiš (11.2.2021)

Sněmovna o nouzovém stavu: Jan Hamáček a Andrej Babiš (11.2.2021) Zdroj: ČTK/Michal Kamaryt

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na jednání Poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavu. (11.2.2021)
Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády (14.2.2021)
Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová
Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremier Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády (14.2.2021)
5
Fotogalerie

Vláda by mohla dostat pravomoc vyhlašovat stav nebezpečí na celostátní úrovni. V budoucnu by měl nalézt využití například při epidemii či kybernetických útocích, kdy by nebylo ohrožení takové, aby bylo nutné vyhlásit nouzový stav. O schválení předpisu vládou informoval na twitteru vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Na rozdíl od pandemického zákona, který má kabinet také na pondělním programu, by měl podle Hamáčka předpis absolvovat běžný legislativní proces, protože se jedná o ústavní novelu.

Vláda právě odsouhlasila novelu ústavního zákona o bezpečnosti a krizového zákona z dílny @vnitro , která mj. nově zavádí možnost stavu nebezpečí na celostátní úrovni, ukotvuje roli ÚKŠ aj. Návrh jsem předjednal s opozicí, věřím v rychlé schválení.

— Jan Hamáček (@jhamacek) February 15, 2021

Ústavní zákon o bezpečnosti nyní počítá s tím, že podle intenzity ohrožení lze vyhlásit nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav. Mírnější stav nebezpečí existuje jen na úrovni krizového zákona a vyhlašují ho hejtmani či pražský primátor pro území svého regionu. Pokud nedostačuje, má podle předpisu hejtman požádat vládu o nouzový stav, což se v případě všech 14 regionů stalo v neděli.