Vláda nechce rychleji zvyšovat věk odchodu do důchodu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Novak

Česko odmítlo doporučení Evropské komise, aby rychleji zvyšovalo věk odchodu do důchodu. Shodla se na tom dnes vláda. S velkou většinou ostatních doporučení koaliční kabinet souhlasí.

Komise v pondělí zveřejnila svá každoroční doporučení, ve kterých členským zemím radí, jaké reformy a změny by měly učinit k podpoře svého ekonomického růstu. Česko kromě jiného vybídla, aby zajistilo dlouhodobou udržitelnost svého důchodového systému rychlejším zvyšováním věku pro odchod do důchodu a jeho jasnějším provázáním se změnami ve střední délce života.

„Naprostá většina doporučení Evropské komise se shoduje se současným kurzem české vlády a následuje cíle, které si kabinet premiéra Bohuslava Sobotky vytyčil v programovém prohlášení vlády a Národním programu reforem pro tento rok,“ uvedla vláda v tiskové zprávě. Ta konkrétně zmiňuje například praktické uplatnění služebního zákona, zvýšení kapacity předškolní péče nebo zákon o vysokých školách.

Budova Evropské komiseBudova Evropské komise | CTK/Dospiva Jakub

V návrhu odpovědi Česko obecně souhlasilo s tezí, že je třeba zajistit udržitelnost důchodového zabezpečení. Navrhlo ale upřednostnit sladění důchodového věku se střední délkou života před rychlejším zvyšováním věku odchodu do důchodu.

Takové stanovisko dnes kabinet potvrdil. „Negativně se vláda staví k návrhu části doporučení týkající se urychlení věku odchodů do důchodu. Již současně platné tempo považuje vláda za poměrně vysoké, což s sebou přináší řadu sociálních problémů. Takováto zásadní systémová změna penzijního systému je pro vládu neakceptovatelná,“ stojí také v prohlášení.

Na zvyšování tempa není důvod

Premiér Bohuslav Sobotka na pozdější tiskové konferenci uvedl, že nevidí sociální prostor k dalšímu zvyšování tempa, pokud jde o rostoucí věk odchodů do důchodu. Zároveň ocenil spolupráci na vypracování české odpovědi, s níž podle něj souhlasili odbory i zaměstnavatelé.

Celou odpověď dnes kabinet odeslal. Českým návrhem změn v doporučeních se budou zabývat pracovní orgány Evropské komise. Praha s většinou doporučení z textu „souhlasí“, „akceptuje“ je či „bere na vědomí“. V několika případech žádá drobné úpravy textu.

V červnu budou o doporučeních pro všechny unijní země jednat jejich ministři zabývající se zaměstnaností a sociální politikou a ministři financí. Výsledný materiál prodiskutuje na konci měsíce také unijní summit a definitivně by měl být potvrzen při dalším jednání ministrů financí počátkem července.