Vláda schválila církevní restituce, VV je prý podpoří i ve sněmovně

Věci veřejné

Věci veřejné Zdroj: CTK

Vláda dnes jednomyslně schválila návrh zákona o církevních restitucích, nakonec ho podpořili i všichni ministři Věcí veřejných. Nejmenší koaliční strana byla přitom ještě včera rozpolcená. Spekulovalo se o tom, že předlohu podpoří jen dva členové vlády za VV, což by k dodržení dohody mezi ODS, TOP 09 a VV stačilo.

„Důležitý je výsledek, nikoliv cesta, jak jsme k němu dospěli,“ konstatoval po jednání kabinetu premiér Petr Nečas. „Vláda předkládá návrh jako celek. Stanovisko vlády držíme, žádnou výhradu ani změnu některých parametrům jsme nevznesli,“ dodala vicepremiérka za VV Karolína Peake.

O finančním a majetkovém vyrovnání se bude bouřlivě diskutovat v Poslanecké sněmovně, ostře proti je ČSSD i komunisté. „Budeme čelit populistické a nevraživé kampani opozice,“ uvedl k tomu premiér. Podle Peake její strana nebude proti koaliční předloze hlasovat. „I když nemohu mluvit za všechny kolegy poslance“ poznamenala místopředsedkyně VV.

VV se radily se i s kardinálem

Navzdory několikatýdennímu váhání a snaze návrh různými protinávrhy a dodatečnými požadavky torpédovat, VV dnes podle svého předsedy Radka Johna uvěřily zárukám, které jim dal Nečas. „Shodli jsme se na jednání s panem premiérem, že se peníze na výplatu církvím získají úsporami ve státním rozpočtu a omezením byrokracie, nikoli škrtáním v rozpočtech jednotlivých resortů nebo dokonce na sociálních investicích,“ řekl John po dopoledním jednání poslaneckého klubu VV.

Ten dal mandát čtyřem svým ministrům, aby restituce podpořili. Úterní hlasování desetičlenného výkonného výboru strany přitom skončilo pět ku pěti. Špičky VV se o postoji k restitucím ještě včera večer radily i s kardinálem Dominikem Dukou.

Podle premiéra vezme vláda zhruba dvě miliardy korun ročně z kapitoly Všeobecná pokladní správa. „Jsme otevřeni debatě o omezení agend jednotlivých úřadů, budeme muset s ohledem na vývoj státního rozpočtu nalézt podstatně větší úspory než pouze ty, které souvisí s církevními restitucemi,“ řekl Nečas.

Církev dohodu vítá

Podle návrhu zákona, který vychází z loňské dohody tří vládních stran se 17 českými církvemi a náboženskými společnostmi, jim stát vyplatí od roku 2013 za třicet let 59 miliard korun. V úvahu má přitom být brána inflace. Celkově by se tak částka mohla vyšplhat na 79 až 96 miliardy.

Církve také mají dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu. Cílem majetkového vyrovnání je i ukončení státního financování církví. Přechodné období před odstřihnutím financování církví od státního rozpočtu by podle dohodnutých předpokladů mělo začít v roce 2013 a trvat 17 let.

„Česká biskupská konference (ČBK) s povděkem kvituje, že kabinet podpořil zákon o narovnání vztahů mezi státem a církvemi a že nedošlo k rozpadu vládní koalice. Rovněž si velmi váží toho, že koalice dodržela slovo dané 17 církvím a náboženským společnostem,“ uvedla ČBK na svých internetových stránkách. Katolická církev doufá, že podobným směrem se budou ubírat i další jednání a návrh zákona uspěje i v parlamentu.

Vedle opozice je proti majetkovému vyrovnání i většina občanů. Podle nedávného průzkumu si na 70 procent dotázaných myslí, že církvím by se majetek zabavený komunisty vracet neměl.