Vláda se shodla, že se Česko zatím k fiskální unii nepřipojí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Česká republika se na nadcházejícím summitu lídrů Evropské unie nepřipojí ke smlouvě o fiskální unii. Shodla se na tom dnes vláda při schválení premiérova mandátu pro jednání na vrcholné schůzce EU, řekl předseda vlády Petr Nečas. Odmítavý postoj ČR ke smlouvě podle něj vyplynul z toho, že koalice v této věci zatím nenalezla shodu.

Premiér zopakoval, že ČR má možnost se ke smlouvě v budoucnu ještě připojit. Vládní strany podle něj o českém postoji k této věci budou dále jednat, vyjasnit si prý musí, zda smlouva znamená přesun pravomocí z národní úrovně na nadnárodní. Podle opoziční ČSSD vláda odmítavým stanoviskem poškozuje ČR a vyřazuje zemi z diskuse o finančních problémech EU.

„Vláda se shodla na tom, že výsledkem tohoto summitu, tohoto jednání Evropské rady, nebude podpis za Českou republiku. Všechny tři koaliční strany si nadále podržely svůj názor,“ uvedl Nečas. Zdůraznil, že ČR prosadila možnost připojit se ke smlouvě v budoucnu. „Nenastává žádná fatální, zlomová situace, kdy buďto my brzdíme ostatní státy v kroku, který chtějí udělat, nebo že se naopak my nějakým způsobem vyřazujeme, protože do toho vlaku lze kdykoliv nastoupit bez jakýchkoliv problémů,“ řekl Nečas.

Premiér se kvůli svému rozhodnutí smlouvu nepodepsat dostal před časem do ostrého sporu s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Podle šéfa diplomacie takový krok poškodil ČR a odmítnutí podpisu paktu bylo pro partnery v EU nesrozumitelné. Vládní Věci veřejné naopak ODS v odmítavém stanovisku ke smlouvě podpořily.

Nečas a Schwarzenberg v minulých týdnech spor kolem podpisu smlouvy mírnili. TOP 09 se smířila s tím, že ČR nyní dokument nepodepíše, chce ale usilovat o změnu českého postoje i po nadcházejícím summitu. Schwarzenberg na dnešním jednání vlády nebyl kvůli zahraniční cestě do Ženevy, kde se účastní zasedání Rady pro lidská práva. Podle státního tajemníka pro EU Vojtěcha Bellinga nyní vláda chystá analýzy smlouvy z hlediska jejích dopadů na český právní řád, které by nastaly po přijetí společné evropské měny.

Lídři 25 států Evropské unie by měli na summitu EU, který se uskuteční ve čtvrtek a v pátek v Bruselu, podepsat pakt rozpočtové kázně. K této mezinárodní smlouvě zpřísňující fiskální dohled se jako jediné odmítly přidat Česká republika a Británie. Nečas na summit zamíří z Londýna spolu s britským ministerským předsedou Davidem Cameronem. Do britské metropole odcestoval už dnes kvůli vzpomínkovému večeru na bývalého českého prezidenta Václava Havla.

Podle opoziční ČSSD vládní postoj k nové evropské smlouvě popírá princip členství v EU, které předpokládá partnerský a solidární přístup všech členů. „Vláda se rozhodla neúčastnit se společného řešení současných finančních a ekonomických problémů EU. Vzhledem k úzké propojenosti a svázanosti české ekonomiky s ekonomikou a společným trhem EU platí nedávná věta Karla Schwarzenberga, že tímto krokem jsou poškozovány ekonomické a sociální zájmy českých občanů,“ uvedl dnes v tiskovém prohlášení stínový ministr zahraničí ČSSD Lubomír Zaorálek.