Vláda sníží daň na léky či knihy. Zboží zlevní, slibuje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Racek Jan

Knihy, kojenecká výživa a léky zřejmě od ledna 2015 mírně zlevní. Vláda totiž schválila zavedení druhé snížené sazby daně z přidané hodnoty ve výši deset procent, které se na tyto výrobky bude vztahovat. Ke snížení se vláda zavázala v koaliční smlouvě, z původního návrhu ale vypadly dětské pleny. Jejich převedení do snížené sazby DPH by mohlo být v rozporu s pravidly Evropské unie.

Podle ministerstva financí bude výsledkem zavedení druhé snížené sazby DPH snížení cen těchto výrobků pro koncového spotřebitele. Podle partnera poradenské společnosti KPMG Petra Tomana však není jisté, zda se změna sazby v cenách projeví. „Zvýšení počtu sazeb bude pro plátce znamenat větší komplikaci související se zařazením vybraných položek do správné sazby,“ dodal Toman a připomněl, že návrh novely přináší také zavedení dalšího výkazu, který bude podáván společně s přiznáním k DPH.

Zavedením snížené sazby vláda pomáhá rodinám s dětmi, seniorům a nemocným lidem, prohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Ti byli v roce 2012 poškození nespravedlivým rozhodnutím Nečasovy vlády, která DPH ve jménu škrtací politiky bez ohledu na důsledky a dopady na občany zvýšila. Jsem rád, že se nové vládě podařilo v krátké době toto nespravedlivé rozhodnutí napravit a významně pomoci sociálně ohroženým skupinám obyvatel,“ uvedl. Snížením DPH na knihy podle něj vláda zároveň významně podpoří oblast vzdělávání a školství.

Zákon o DPH dále předpokládá zachování základní 21procentní sazby a snížené 15procentní sazby a zároveň ruší zavedení jednotné sazby DPH. Ta měla být od ledna 2016 ve výši 17,5 procenta.

Snížení daňového zatížení na knihy, léky a nenahraditelnou dětskou výživu připraví podle finančního resortu státní rozpočet o zhruba 2,9 miliardy korun, přičemž největší dopad do výběru daně bude mít snížení sazby u léčiv.