Vláda zmírnila zákaz vycestování, lidé po návratu ale budou muset do povinné karantény

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na úterní mimořádné schůzi sněmovny týkající se opatření pro boj s pandemií koronaviru. (7.4.2020)

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na úterní mimořádné schůzi sněmovny týkající se opatření pro boj s pandemií koronaviru. (7.4.2020) Zdroj: Reprofoto ČT

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)
Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)
Kontroly na česko-německé hranici
Kontroly na česko-německé hranici
Kontroly na česko-německé hranici
6
Fotogalerie

V odůvodněných případech, jako je práce v zahraničí, služební cesta nebo návštěva rodiny či lékaře, budou moci lidé od příštího úterý vycestovat do ciziny. S návrhem ústředního krizového štábu souhlasila vláda, zákaz přijatý před více než třemi týdny kvůli epidemii koronaviru zmírnila. Po návratu však bude povinná čtrnáctidenní karanténa. Omezení volného pohybu přes hranice nadále platí.

„Chtěli jsme nahradit karanténu potvrzením o bezinfekčnosti, odborníci z ministerstva zdravotnictví to je ale nedoporučili. Je tam chybovost,“ řekl ministr vnitra a šéf krizového štáb Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že uvolněnější režim nesmí zhoršit nákazu v Česku.

Změna se bude vztahovat také na lidi, kteří jezdí za prací do sousedních zemí. Pendleři zaměstnaní ve zdravotnictví nebo v sociálních službách do karantény nemusejí. „Pro ostatní pendlery jsme systém upravili na bázi dva týdny doma a dva týdny v práci. Zkrátili jsme to tedy z jedenadvaceti na čtrnáct dnů,” dodal Hamáček.

Pro cizince bude však Česko stále uzavřené. Zůstává v platnosti plošný zákaz vstupu na území republiky, stejně jako to, že české úřady nepřijímají žádosti o víza.

Na hranicích rovněž zůstanou kontroly, policie či armáda zaznamenají každého, kdo vycestuje. Navíc budou zkoumat, jestli je překročení hranic v souladu s nařízením ministerstva zdravotnictví.

Hamáček nicméně nevyloučil možnost, že si někdo důvod k cestě do ciziny vymyslí a ve skutečnosti pojede například nakupovat do Drážďan. „Pokud za to bude ochoten zaplatit cenu v podobě dvoutýdenní karantény, je to jeho věc," poznamenal ministr.

Někteří právníci jsou přesvědčeni, že i zmírněný zákaz vycestovat odporuje ústavě. „Ani krizový zákon nic takového neumožňuje,“ míní advokát Aleš Rozehnal. „Hovoří sice o možnosti nařídit ochranu hranic, ale bezpochyby tím myslí ochranu vnějších hranic před zásahy ze zahraničí, a nikoli ochranu hranic před českými občany,“ uvedl.