Vodohospodáři: Vodárenská infrastruktura ročně potřebuje 16miliardovou injekci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Do obnovy vodárenské infrastruktury by mělo putovat o polovinu více financí, než je tomu v současnosti. Upozorňuje na to Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (Sovak). Na modernizaci vlastníci sítí ročně posílají podle sdružení sedm až osm miliard korun, ideální by ale prý bylo 16 miliard. Jinak hrozí nárůst havárií.

Vlastníci sítí by měli podle Sovak investovat do obnovy vodohospodářského majetku 1,5 až 1,6 procenta z jeho hodnoty, většina vodovodů v malých obcích byla totiž postavená v průběhu druhé poloviny minulého století. „Zejména vodovody a kanalizace budované v 70. a 80. letech v rámci „akcí Z“, byly konstruovány z velmi nekvalitních materiálů,“ uvedla ředitelka sdružení Miloslava Melounová.

Hlavním zdrojem financování obnovy vodohospodářské infrastruktury jsou podle Melounové vybrané poplatky za vodné a stočné. „Skutečnost, že jsou v některých lokalitách ČR tyto poplatky vyšší než celostátní průměr, je tak především odrazem odpovědnosti těch, kteří myslí na budoucnost a na rozdíl od některých svých kolegů nevybydlují přítomnost,“ myslí si Melounová.

Naráží tak na skutečnost, že se cena za vodné a stočné v některých regionech vyšplhala na téměř 91 korun. Nejdražší voda je tradičně na severu republiky. Tabulku vede Turnov s cenou vodného a stočného 90,85 koruny, jde o meziroční růst o 11,72 procenta. Provozovatelem je SčVaK (člen skupiny Veolia).

Vodné a stočnéVodné a stočné

Z cenové mapy České republiky vyplývá, že nejdražší je voda v oblastech, ve kterých provozuje vodárenskou infrastrukturu právě francouzská Veolia. „Subjekty, které po řadu let do obnovy vodohospodářského majetku v zájmu svých zákazníků investují, jsou vnímány jako ty, které se snaží na cenách vodného a stočného zbohatnout,“ míní Melounová.

Nejvyšší cenový skok se letos odehrál na Brněnsku, Vodárenská akciová společnost Židlochovice podražila o 14,81 procenta. Obyvatelé v této oblasti za vodné a stočné letos zaplatí celkem 84,90 koruny za kubík vody.

Vodné a stočnéVodné a stočné

Do zvyšování ceny vodného a stočného se ale nepromítají pouze investice do infrastruktury, ale paradoxně i nízká spotřeba vody či růst cen energií. Potvrzuje to i ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti Petr Olyšar. „Hlavním důvodem zvýšení ceny vodného a stočného byl předpokládaný pokles fakturovaného množství vody pitné o 30 tisíc metrů krychlových a odpadních vod o 20 metrů krychlových,“ sdělil serveru E15.cz. Problém je podle něj především skutečnost, že čistírny odpadních vod Frýdlant a Nové Město pod Smrkem jedou přibližně na polovinu svého projektovaného výkonu, ale při zachování asi 80 procent fixních nákladů.

Vodohospodáři ve svém prohlášení vyzvali zodpovědné instituce, aby se začaly intenzivně zabývat kontrolou plnění vodohospodářských plánů obnovy, jejichž cílem je zachování provozuschopnosti vodárenského majetku. V plánech se vlastníci vodovodních a kanalizačních sítí ze zákona zavazují pravidelně investovat do svého majetku.

„Současný stav, kdy takové plány existují pouze na papíře, a mnohdy nevychází z odpisů majetku v reálné hodnotě, nenutí vlastníky vodohospodářského majetku, zejména v menších obcích a městech, k zodpovědnému chování,“ upozornila Melounová.

: