Výměna propuštěných Čechů za Fajáda? Libanonce prý čeká deportace

Propuštění pěti Čechů v Libanonu je výsledkem dohody o výměně, která předpokládá osvobození Libanonce Alího Fajáda zadržovaného v České republice

Propuštění pěti Čechů v Libanonu je výsledkem dohody o výměně, která předpokládá osvobození Libanonce Alího Fajáda zadržovaného v České republice Zdroj: ctk

Propuštění pěti Čechů v Libanonu je výsledkem dohody o výměně, která předpokládá osvobození Libanonce Alího Fajáda zadržovaného v České republice. S odvoláním na libanonské nejmenované bezpečnostní zdroje to napsal libanonský list L´Orient-Le Jour. České ministerstvo spravedlnosti dnes oznámilo, že Fajádův případ nebude komentovat. Libanonský portál Naharnet tvrdí, že Libanonec, který má i ukrajinské občanství, odletí do Kyjeva.

Pět Čechů, kteří loni v červenci zmizeli v Libanonu, je od pondělka v rukách libanonských bezpečnostních sil a na středu se připravuje jejich letecký přesun do Česka.

„Osvobození pěti Čechů, mezi nimiž je jeden důstojník, je výsledek dohody o výměně, která předpokládá osvobození Libanonce Alího Taána Fajáda, zadržovaného v Praze,“ sdělil listu L´Orient-Le Jour nejmenovaný bezpečnostní zdroj.

Existenci této dohody potvrdil listu také další libanonský bezpečnostní zdroj, který upřesnil, že Češi se dostali na svobodu ze zajetí v údolí Bikáa na východě Libanonu. Libanonský list The Daily Star uvedl, že předání Čechů se uskutečnilo ve vesnici Majdún, která je vzdálena asi 95 kilometrů západně od Bejrútu. Čechy si převzali zástupci Všeobecného bezpečnostního výboru, což je libanonský bezpečnostní orgán zabývající se cizími státními příslušníky.

Češi, kteří loni v červenci zmizeli v Libanonu, jsou na svobodě a v pořádku. Zleva Jan Švarc, Martin Psík, Adam Homsi, Miroslav Dobeš a Pavel KofroňČeši, kteří loni v červenci zmizeli v Libanonu, jsou na svobodě a v pořádku. Zleva Jan Švarc, Martin Psík, Adam Homsi, Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň | ctkČeši, kteří loni v červenci zmizeli v Libanonu, jsou na svobodě a v pořádku. Zleva Jan Švarc, Martin Psík, Adam Homsi, Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň

The Daily Star informoval, že minulou středu dorazil Fajádově rodině vzkaz, že Fajád bude propuštěn. List An-Nahár oznámil, že nejmenovaný bezpečnostní představitel se dohodl na deportaci Fajáda „do 24 hodin po propuštění Čechů“. Ve zprávě ale neuvádí, zda je propuštěním myšleno až jejich formální předání českým úřadům. Fajád, který vedle libanonského pasu vlastní i pas ukrajinský, odletí údajně z Prahy do Kyjeva. Portál Naharnet bez dalších podrobností uvedl, že cestu do ukrajinské metropole schválily české úřady.

Libanonské zdroje připomínají, že zatím není jasné, zda byl spolu s Čechy propuštěn také jejich řidič Saíb Fajád, který je bratr Alího Fajáda. The Daily Star s odvoláním na jeden ze svých zdrojů uvedl, že za propuštění Čechů nebylo vyplaceno žádné výkupné. Jiná libanonská média nicméně citují vládní či bezpečnostní libanonské představitele, kteří nemají o možném výkupném žádné informace.

Alí Fajád je v Česku od dubna 2014 ve vazbě a čelí obvinění ze spolupráce s teroristy. O jeho vydání žádají Spojené státy. V polovině loňského prosince pražský vrchní soud potvrdil, že Fajád může být vydán do USA, stejně jako další dva spoluobvinění - Faouzi Jaber a Chálid Marabí. Konečný souhlas s extradicí tří mužů, kterým v USA hrozí až doživotí, musí vyslovit ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Na konci ledna se nečekaně sešlo předsednictvo české Bezpečnostní rady státu. Obsah schůzky z 22. ledna, která se uskutečnila necelý týden po předešlém jednání předsednictva, nechtěl premiér Bohuslav Sobotka komentovat.

Pro pět Čechů poletí do Libanonu speciál ve středu

Pro pět propuštěných Čechů doletí do Libanonu letadlo ve středu. S muži už se setkal velvyslanec v Bejrútu, jsou podle něj v pořádku. Informovalo o tom dnes ministerstvo zahraničních věcí po schůzce svolané kvůli přípravě návratu pětice mužů do vlasti. Na palubě speciálu budou zdravotníci a policisté.

„Odletět by mohl během zítřka (středy), bude záviset na libanonské straně, kdy nám tyto spoluobčany předá,“ uvedla mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová k chystané misi. „Náš pan velvyslanec všech těch pět českých občanů viděl, jsou v dobrém stavu, jsou v pořádku,“ řekla Lagronová.

„Až se vrátí do ČR, zřejmě je čeká zdravotní prohlídka, což je rutinní záležitost, a pak budou propuštěni a věc bude předmětem vyšetřování,“ dodala. Okolnosti propuštění pětice Čechů odmítla komentovat. „Všechno to jsou informace, které v tuto chvíli jsou předmětem vyšetřování jak ze strany libanonských úřadů, tak ze strany naší české policie,“ řekla.

Výběr informací o případu Alího Fajáda
- Libanonec s ukrajinským pasem Alí Fajád byl zatčen v jednom z pražských hotelů v dubnu 2014. Spolu s ním putovali do české vazby ještě Faouzi Jaber z Pobřeží slonoviny a Chálid Marabí, státní příslušník Pobřeží slonoviny a Libanonu.

- USA tvrdí, že Fajád, Jaber a Marabí chtěli prodat kokain a zbraně agentům z Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Američané proto trojici viní ze „spiknutí k poskytnutí materiální podpory teroristické organizaci“. Jaberovi a Marabímu dále kladou za vinu spiknutí k praní špinavých peněz a k prodeji kokainu, Jaberovi a Fajádovi pak ze spiknutí k nabytí a prodeji raket země-vzduch a ze „spiknutí s cílem zabít důstojníky a zaměstnance Spojených států“. Za to jim v případě odsouzení hrozí až doživotní trest.

- Spojené státy nasadily na Jabera a Marabího agenty v roce 2012. Policisté s nimi naoko vyjednávali o převozu kokainu do USA a o nákupu zbraní na útoky proti americkým jednotkám v Kolumbii. Kvůli nákupu zbraní prý Jaber oslovil Fajáda, zaměstnance ukrajinské státní firmy Ukrspecexport, která se zbraněmi obchoduje. Schůzky agentů s obviněnými se údajně konaly v Ghaně, později i ve Varšavě a nakonec v Praze, kde trojici v dubnu 2014 zadržela česká policie.

- Fajád, Jaber a Marabí vinu odmítají a tvrdí, že se stali obětí provokace amerických agentů. Ministerstvo spravedlnosti USA to ale odmítá s tím, že všichni tři obvinění páchali trestnou činnost už dříve, než se s agenty dostali do styku, a na schůzkách prý navíc sami vyvíjeli aktivitu - z vlastní vůle navrhovali způsoby páchání trestných činů, nabízeli zbraně za ceny, které určili, či domlouvali další setkání.

- Fajádův obhájce u pražského městského soudu řekl, že jeho mandant pracuje pro libanonskou armádní zpravodajskou službu.

- O extradici Fajáda a dalších dvou cizinců rozhodl pražský městský soud loni v dubnu. Všichni tři se ale odvolali k Vrchnímu soudu v Praze, který rozhodnutí nižší instance zrušil. Podle něj Spojené státy nedaly dostatečné záruky ohledně toho, že muži nebudou ve vězení podrobeni nelidskému zacházení. Koncem loňského září městský soud znovu rozhodl o přípustnosti vydání všech tří zadržovaných. Na konci loňského listopadu tento verdikt potvrdil i Vrchní soud. V současnosti se tak čeká už jen na souhlas českého ministra spravedlnosti.

- O možné souvislosti mezi kauzou Fajád a zmizením pěti Čechů v libanonském údolí Bikáa referovala libanonská média už loni v červenci. Rozhlasová stanice Voice of Lebanon uvedla, že auto, v němž byly nalezeny věci zmizelých Čechů, řídil Fajádův bratr Saíb Munír Taán.

- Po pondělním propuštění libanonská média s odvoláním na zdroje z místních zpravodajských služeb informovala, že Češi se dostali na svobodu na základě dohody o výměně, která předpokládá osvobození Fajáda. Ministerstvo spravedlnosti ČR ani další české úřady nechtějí Fajádův případ komentovat.