Vyřešte situaci kolem OKD, vyzývá miliardář Krúpa politiky a odboráře

Logo OKD

Logo OKD Zdroj: Berger Petr/Euro

Společnost Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy vyzvala politiky a odboráře k řešení krizové situace těžební společnosti OKD. Dopis Arca zaslala mimo jiné prezidentu Miloši Zemanovi, ministru průmyslu a obchodu Janu Mládkovi nebo předsedovi hornických odborů Janu Sábelovi. Arca Capital je minoritním akcionářem společnosti New World Resources (NWR), která OKD vlastní.

Novým vlastníkem NWR se po odchodu firmy CERCL Mining, kterou z poloviny vlastní podnikatel Zdeněk Bakala, nedávno stala skupina Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři britské investiční společnosti. V NWR má nyní 60 procent hlasovacích práv.

Podle Krúpy by po nových vlastnících mělo být požadováno předložení výpisu z majetkového účtu kvůli objasnění převodu akcií NWR. „Skupina AHG prezentuje, že je dlouhodobým vlastníkem společnosti NWR, nicméně dle informací z otevřených zdrojů vyplývá, že jeden z fondů, které sdružuje - M&G Investment Management - nefiguruje v rámci vlastnické struktury společnosti NWR dále než rok,“ uvedl Krúpa v dopise. „Domnívám se, že zde existuje podezření o možném nákupu akcií NWR fondem M&G pro účely jiné společnosti,“ napsal.

Skupina AHG prezentuje, že je dlouhodobým vlastníkem společnosti NWR, nicméně dle informací z otevřených zdrojů vyplývá, že jeden z fondů, které sdružuje - M&G Investment Management - nefiguruje v rámci vlastnické struktury společnosti NWR dále než rok

Dodal, že v případě, že má vláda jednat o OKD s majiteli společnosti, je třeba znát záměry nového vlastníka a jejich dopad na společnost OKD. Mluvčí AHG Roman Pařík minulý týden uvedl, že AHG a OKD spolupracují na tvorbě optimálního postupu záchrany OKD, který vládě představí.

Na restrukturalizaci OKD by se měl podle Arca Capital podílet také původní vlastník. Jeho chybná rozhodnutí totiž podle firmy složitou situaci OKD z velké části způsobila. Krúpa zmiňuje kroky manažerů, které zapříčinily zvyšující se náklady, zmařené investice a vyvádění peněz mimo společnost. „Získané prostředky OKD původní vlastník neupotřebil pro další rozvoj OKD, ale byly vypláceny formou dividend - od roku 2004 do současnosti vyplatila OKD na dividendách částku přesahující 65 miliard korun,“ uvedla Arca. Firma dodala, že jako minoritní akcionář NWR je připravena jednat a podílet se na jakémkoliv smysluplném procesu ozdravení OKD.

Mediální zástupkyně firmy Barbora Hanáková řekla, že Arca Capital aktuálně vlastní téměř 3,5procentní podíl akcií NWR. „Dalším objemem akcií NWR disponujeme v rámci spřízněných firem, ten však ze strategických důvodů nebudeme prezentovat,“ dodala.

Dalším objemem akcií NWR disponujeme v rámci spřízněných firem, ten však ze strategických důvodů nebudeme prezentovat

Situaci v NWR i v dceřiné OKD kritizuje Arca Capital dlouhodobě. Loni srpnu vyzvala dopisem premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) k nápravě škody, která byla podle ní způsobena státu, regionu a desetitisícům nájemníků v souvislosti s privatizací OKD v roce 2004. V prosinci uvedla, že podezřívá NWR z toho, že v roce 2008 při vstupu na pražskou, varšavskou a londýnskou burzu nadhodnotila své zásoby uhlí.

NWR se v posledních letech kvůli klesajícím cenám uhlí na světových trzích potýká s problémy. Těžba je i přes zavádění úsporných opatření ztrátová. Situací v její dceřiné společnosti OKD se proto zabývá i česká vláda. Ministři průmyslu, práce a financí se shodli na tom, že vláda počká, s jakými návrhy k útlumu těžby v OKD noví akcionáři NWR přijdou.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) ale v pátek uvedl, že nabídka nových vlastníků se zřejmě nebude příliš lišit od těch předchozích. Potvrdil také, že dřívější majitel NWR požadoval, aby vláda dala firmě 150 milionů eur (zhruba čtyři miliardy korun) za to, že udrží zaměstnání pro 5000 lidí na pět let.