Vysokoškolské studium se stále vyplácí i v Česku. Situace se ale rychle mění

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Ilustrační foto
Univerzita Karlova v Praze
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Absolventi vysokých škol vydělávají více než středoškoláci. Velký rozdíl ve výši platů motivuje hlavně studenty z postkomunistických zemí.

Absolvovat vysokou školu se stále vyplatí. V některých zemích je ale univerzitní titul cennější. Nejvíce se vyplatí vystudovat a pracovat v Irsku nebo ve Spojených státech, vyplývá to ze studie věhlasného ekonomického think-tanku OECD. Informoval o tom britský deník The Economist.

Na vrcholu žebříčku očekávaného výnosu po absolvování univerzity je Irsko a USA. Oba státy se dají charakterizovat nízkými daněmi, které očekávaný výnos zvyšují. V těsném závěsu jsou země bývalého východního bloku. Jejich postavení ale neurčuje daňová zátěž, nýbrž nízká kvalita vzdělání poskytovaného minulými režimy.

V zemích východního bloku je vysokoškolské vzdělání dlouhodobě poddimenzované, z jeho nedostatku mohou noví vysokoškoláci těžit. V zemích sdružených v OECD je mezi 55letými každý čtvrtý člověk vysokoškolák. V postkomunistických zemích - Polsku, Maďarsku, Slovensku nebo České republice se vysokoškolským titulem pyšní jen každý sedmý. Nejlepší pozici na trhu práce mají technicky vzdělaní.

Tato situace ale nebude trvat dlouho. Vysoké školy v zemích střední Evropy jsou velmi otevřené a každý rok chrlí na trh práce velký počet absolventů. V Polsku se počet vysokoškoláků v roce 2012 za deset let ztrojnásobil.

Naopak na chvostu tabulky se nachází země Beneluxu a Skandinávie. Tyto země naopak spojují vysoké daně a vysoká dostupnost veřejného školství, které i může bez problému dovolit drtivá většina společnosti. Proto nejsou očekávané výdělky po získání titulu příliš motivující.

OECD se v jednom z posledních průzkumů zaměřilo i na doktorská studia. Nejvíce absolventů doktorského studia se nachází ve Spojených státech. V Evropě vede Německo. Oproti roku 1998 představují větší procento držitelů PhD. titulů vědci z rozvojových zemí.