Vystrčila se před cestou na Tchaj-wan zastalo sedmdesát světových politiků

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) Zdroj: ČTK

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)
Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)
3
Fotogalerie

Zákonodárci z Austrálie, Estonska, Francie, Kanady, Litvy, Německa, Slovenska a Spojených států a více než dvě desítky europoslanců vydali společné prohlášení, ve kterém podpořili předsedu českého Senátu Miloše Vystrčila (ODS) před návštěvou Tchaj-wanu, na kterou v sobotu odlétá. Politici zároveň odsoudili nátlak ze strany Číny, která Vystrčilovu cestu ostře kritizuje.

„Česká republika má právo rozvíjet ekonomickou a kulturní spolupráci s Tchaj-wanem a předseda Miloš Vystrčil, druhý nejvyšší ústavní činitel v České republice, nepotřebuje souhlas Čínské lidové republiky k návštěvě Tchaj-wanu,“ píše sedmdesát politiků v prohlášení, ve kterém zároveň odsoudili jakýkoli nátlak nebo hrozby odvetou zemím Evropské unie, které chtějí rozvíjet vztah s Tchaj-wanem.

Prohlášení iniciovali slovenská europoslankyně Miriam Lexmann, která o iniciativě informovala na Twitteru, a český europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Podpisy připojilo přes dvacet dalších europoslanců včetně šesti českých za lidovce, Piráty, TOP 09 a ODS. K nim se přidalo několik desítek národních poslanců a senátorů z různých zemí. Vystrčila před časem osobně podpořil také americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který byl v Česku na návštěvě.

Vystrčil podporu světových politiků oceňuje. „Děkuji, vážím si každé podpory,“ reagoval na prohlášení. 

Předseda Senátu odletí s delegací podnikatelů a politiků v sobotu odpoledne a na Tchaj-wanu pobude zhruba týden. Cestu mu přitom nedoporučoval prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) ani ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v obavě z narušení vztahů s Čínou. Právě nátlak z čínské strany však nakonec Vystrčila podle jeho slov přiměl cestu, kterou původně plánoval jeho zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS), uskutečnit.

Vystrčil ve čtvrtek uvedl, že na Tchaj-wanu chce především podpořit český byznys, vědeckou spolupráci i kulturní výměnu. „Chceme zároveň ukázat, že je Česká republika suverénní zemí, která hájí svobodu a demokracii, a bude spolupracovat se všemi demokratickými zeměmi, bez ohledu na to, zda si to někdo jiný přeje nebo nepřeje,“ řekl.

Vystrčil se setká se nejvyššími představiteli Tchaj-wanu včetně prezidentky Cchaj Jing-wen. Na palubě stroje tchajwanských aerolinek budou čeští podnikatelé, senátoři a další politici včetně pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), zástupci vysokých škol i novináři. Celkem má delegace čítat devadesát lidí. Českým vojenským speciálem Vystrčil neletí, protože by stroj tak dalekou cestu bez mezipřistání nezvládl.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií, přestože má ostrovní stát vlastní demokraticky zvolenou vládu. Většina států světa včetně Česka neuznává Tchaj-wan jako nezávislou zemi, ale rozvíjí s ní obchodní vztahy.

Plán navštívit zemi oznámil Kubera loni v říjnu. Po jeho náhlé smrti v lednu vyšlo najevo, že Čína přes Pražský hrad poslala předsedovi Senátu dopis, ve kterém hrozila odvetnými opatřeními vůči českým firmám, pokud se cesta uskuteční. Vystrčil v následujících měsících mluvil také o výhrůžkách ze strany čínské ambasády.

Co čeká šéfa Senátu na Tchaj-wanu

Miloše Vystrčila v neděli na letišti v Tchaj-peji uvítá ministr zahraničí Joseph Wu. V pondělí se šéf českého Senátu účastní setkání českých a tchajwanských byznysmenů. Na podnikatelském fóru vystoupí například ministryně hospodářství Wang Mej-chua. Vystrčil se také potká s tchajwanskými bohemisty a prohlédne si výstavu fotografií z návštěvy bývalého českého prezidenta Václava Havla.

V plánu má i setkání s vedením Tchajwanské asociace elektrických a elektronických výrobců, která podle Senátu zvažuje založení české pobočky.

V úterý Vystrčil převezme medaili za parlamentní demokracii, kterou mu předá jeho tchajwanský protějšek, předseda legislativního dvora Jou Si-kchun. S ním se Vystrčil vydá na cestu do města I-lan.

Ve středu se vydá do města Sin-ču, kde navštíví Institut pro průmyslový výzkum a technologie. Poté bude jednat s předsedou vlády Su Čen-čchangem a ministrem pro vědu a výzkum Wu Čun-čungem.

Ve čtvrtek ho přijme tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, která zároveň udělí státní vyznamenání Kuberovi. Podle informací ČTK by Kubera měl in memoriam obdržet Řád příznivých oblaků. Od roku 1941 jej dostávají osobnosti civilního života. Následovat bude jednání s ministrem zahraničních věcí Josephem Wuem a s ministrem kultury Li Jüng-tchem.

Tchajwanskou cestu zakončí Vystrčil v pátek setkáním se zástupci Taiwan Cooperative Bank, která podle Senátu zvažuje otevření pobočky v Česku. Zúčastní se také Fóra o společné politice USA, Tchaj-wanu, Evropské unie a Japonska o „restrukturalizaci dodavatelského řetězce“. Do Česka by měl přiletět v sobotu dopoledne.