Výzkumné instituce zatím vyšly naprázdno. Babiš jim peníze nedal

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: ctk

Představitelé Technologické agentury, Grantové agentury a Akademie věd požadovali po ministrovi financí Andreji Babišovi stovky milionů navíc pro příští rok. Žádný konkrétní slib si však ze společné schůzky neodnesli. O jejich požadavcích se ještě bude mluvit v rámci celého rozpočtu pro vědu, výzkum a vývoj.

„Technologická agentura ČR (TAČR) zatím nemá od ministerstva financí definitivní příslib, že dostane navíc požadovaných 700 milionů korun na aplikovaný výzkum,“ řekla po jednání s Babišem předsedkyně agentury Rut Bízková.

„Řekli jsme si, proč je užitečné, co dělá Technologická agentura, proč chceme 688 milionů na náš střednědobý výhled. Domluvili jsme se na tom, že naše požadavky jsou chápány jako pravděpodobně užitečné. Ale že to je věc ještě další diskuze s panem místopředsedou (Pavlem) Bělobrádkem, kolik celý segment výzkumu a vývoje bude potřebovat,“ uvedla Bízková.

Na dnešní schůzku, které se účastnili i náměstek ministra financí Jan Gregor a náměstek vicepremiéra pro výzkum Arnošt Marks, přišel odpoledne i předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. Ten žádal navýšení 4,5miliardového rozpočtu instituce o 450 milionů korun. Zmínil přitom vnitřní dluh akademie a novou strategii, kvůli níž je ochoten přesvědčovat i poslance.

Pro celou vědu mám 900 milionů, prohlásil Babiš

Ministr financí Babiš už v úterý ale řekl, že celé vědě plánuje přidat jen 900 milionů korun. Celkové požadavky klíčových výzkumných organizací jsou však mnohem větší. Celkem by měla ministerstva mít příští rok na své výdaje o 16 miliard více, než byl původní návrh.

Dnes Babiš řekl, že s Bělobrádkem jednal o 900 milionech korun jako o balíku, což by v celém rozpočtu na výzkum činilo 27,4 miliardy korun. „Bohužel jednotlivé agentury jsou trošku nekoordinované a přišly se svými požadavky zvlášť,“ řekl s tím, že rozhodnutí je na místopředsedovy vlády Bělobrádkovi. Podle něj ale není 900 milionů korun zřejmě ještě rozdělených.

Šéf Akademie věd Drahoš ministra financí požádal, zda by požadovanou částku 450 milionů korun pro akademii přidal už k přislíbeným 900 milionům. To ale podle Babiše není možné, protože se jedná „v balíku“. Problémem jsou podle něj nová vědecká centra, která se v ČR staví a jsou v rezortu ministerstva školství. Babiš čeká na výsledek jejich kontroly, ten se pak musí zohlednit v rozpočtu. „Myslím, že požadavky na aplikovaný výzkum, kde je propojení s výrobou a ekonomikou, jsou oprávněné, ale musíme urychleně zjistit stav,“ řekl Babiš. Dodal, že vznikající vědecké infrastruktury jsou roztroušeny po deseti rezortech a jako jedno z problematických připomněl Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC) v Brně.

Babiš: Jeden rezort neví o druhém a centra si konkurují

Podle ministra financí se často stává, že jeden rezort neví o druhém a částečně si centra konkurují. Je podle něj důležité, aby se požadavky nepřeháněly, ale využily se rezervy. „Je tam rozdíl 500 milionů pro aplikovaný výzkum v rámci rezortu ministerstva průmyslu. My se budeme snažit, protože je to výzkum, který bude možno dohledat, najít nějaké řešení,“ dodal. Ministr Babiš se má s Bělobrádkem sejít 1. září.

Technologická agentura, zaměřená na aplikovaný výzkum, požaduje 700 milionů korun navíc, minimálně však potřebuje půl miliardy na program Epsilon. V něm jako jediném budou spolupracovat výzkumné organizace s firmami v oblasti životního prostředí, energetiky, dopravy a technologie materiálů. V současné době hospodaří TA ČR s 2,9 miliardy korun, se 700 miliony by měla až 3,6 miliardy korun.

S konečným výsledkem dnes neodešla ani Grantová agentura (GAČR), zaměřená na základní výzkum. Ta požaduje o 300 milionů korun navíc pro příští rok, pro léta 2016 až 2017 ale navýšení na granty až o 1,5 miliardy. Kromě jednání o rozpočtu vysvětloval její místopředseda Ivan Netuka na ministerstvu financí také kritiku, které GAČR nedávno čelila kvůli hodnocení projektů, nízkou úspěšnost projektů a hájil hospodaření se státními penězi.

Příliš mnoho vědeckých center?
Velkým problémem bude podle Netuky udržitelnost velkých vědeckých center, která v posledních letech za podpory Evropské unie, v ČR vznikají. Vědecká obec se obává, že budou potřebovat velké množství peněz na své fungování. Vláda bude řešit, která z nich bude podporovat. Právě peníze na základní výzkum by mohla podle Netuky odčerpat tato centra. Netuka se domnívá, že by rozpočet musel narůst zásadním způsobem, například stejně jako letošní 3,4miliardový rozpočet GAČR.