Z dotačního programu má vypadnout i Farma Bolka Polívky

Farma Bolka Polívky

Farma Bolka Polívky Zdroj: ctk

Farma Bolka Polívky
Farma Bolka Polívky
Farma Bolka Polívky
Farma Bolka Polívky
Farma Bolka Polívky
6
Fotogalerie

Ministerstvo financí ve čtvrtek navrhlo vyjmout tři projekty z financování Regionálního operačního programu (ROP) Jihovýchod. Jde o Farmu Bolka Polívky, rekonstrukci funkcionalistické kavárny ERA v Brně a stavbu bobové dráhy v Němčičkách na Břeclavsku. 

Ve všech případech půjde ovšem pouze o administrativní formalitu. Projekty už byly proplacené a Evropská unie nebude peníze od Česka vymáhat zpět, protože nešlo o dotační podvod a vedení ROP učinilo všechny kroky k tomu, jak z příslušných subjektů dostat peníze zpět. Evropská unie takové projekty zařadí do kolonky nevymahatelné, řekl ředitel Úřadu Regionální rady soudržnosti Jihovýchod Artur Zatloukal.

Pokud budou projekty skutečně vyňaty, změní se podle Zatloukala jen to, že Evropská unie se o ně přestane zajímat zcela. Ve všech jihomoravských případech se stalo, že podnikatel, který dostal dotaci, nedodržel pětiletou udržitelnost.

První z případů je Farma Bolka Polívky. Herec v Olšanech na Vyškovsku dostal dotaci na dostavbu hotelu a vybudování malého wellness centra, ale zkrachoval a dostal se do insolvence. "Z ní jsme dostali zpět 1,6 milionu korun, dotace byla devět milionů korun," řekl Zatloukal.

Dalším projektem navrženým ministerstvem k vyjmutí je brněnská funkcionalistická kavárna ERA. Sdružení Studio 19 získalo na opravu prvorepublikové památky přes 12 milionů korun a v roce 2011 ji otevřelo. Podle dotačních podmínek ji pět let nesmělo převést na jiný subjekt, což však učinilo.

"Peníze jsme vymáhali, jenže subjekt zanikl a nezbyl po něm žádný majetek," uvedl Zatloukal. Po novém majiteli, který kavárnu provozuje dnes, už peníze vymáhat nešlo.

Posledním případem je bobová dráha v Němčičkách na Břeclavsku. Příjemce dotace převedl dráhu na jiný subjekt a ani o tom Regionální radu neinformoval, navíc dráha ani není v provozu.

"Podali jsme na příjemce trestní oznámení a čekáme, co s tím policie udělá," řekl Zatloukal. Z dotace šlo na dráhu 13 milionů korun a auditoři dříve uvedli, že její udělení bylo rizikové.

Projekty Dopravního podniku Ostrava budou také vyňaty

Projekty Dopravního podniku Ostrava (DPO) patří do série projektů, u nichž ministerstvo financí navrhlo úřadům, aby je vyňaly z evropského financování. V případě Regionáního operačního programu (ROP) Moravskoslezsko se jednalo pouze o jediný případ, a ten se vztahuje právě k DPO. Důvodem je skutečnost, že projekty mají souvislost s kauzou korupční aféry kolem ostravského lobbisty Martina Dědice, kterou se aktuálně zabývá Krajský soud v Ostravě. 

"Jsou tam tři veřejné zakázky, jedna byla na nákup nízkopodlažní tramvaje a potom zbývající dvě zakázky byly na rekonstrukci tramvají," připomněl ředitel Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko Libor Chlebi. Podle něj dopravní podnik od EU získal pro své projekty podporu 40 procent, jednalo se o více než 200 milionů korun. Projekty již byly v minulosti proplaceny a podle Chlebiše aktuální rozhodnutí neznamená, že by DPO musel dotaci vrátit, projekty budou pouze vyňaty z vyúčtování.

"Pokud by se ale prokázalo, že tam k nějakému trestnému činu došlo, my jako poskytovatel dotace ty peníze budeme vymáhat zpátky," uvedl Chlebiš. Lobbista Dědic čelí obžalobě, že manipuloval s některými ostravskými veřejnými zakázkami a za úplatky je ovlivňoval. Jeho firma tak podle obžaloby získala 30 milionů korun. Lobbista obvinění odmítá.