Za KCP zaplatí stát, centrum prodá majetek

Kongresové centrum

Kongresové centrum

Zadlužené Kongresové centrum Praha rozjede ještě tento měsíc druhý pokus o prodej svého majetku. Zároveň vyřešilo problém, kde vezme peníze na splacení části čtyřmiliardového dluhu z výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000.

Z dohody KCP s jeho vlastníkem, pražským magistrátem, a ručitelem, ministerstvem financí, podle informací E15 vyplynulo, že úroky z vydaných obligací z roku 1999 letos a napřesrok zaplatí státní rozpočet. Půjde pokaždé o 3,151 milionu eur.

Zda bude muset centrum peníze vrátit, zůstává otevřené. Součástí třístranné úmluvy je shoda na prodeji zbytného majetku, tedy nemovitostí a části pozemků kromě hlavní budovy. Ve výběrovém řízení, chystaném do konce března, by měly jít do soutěže jednotlivě hotel Holiday Inn, Business Centre Vyšehrad a pozemky na západ od vyšehradských hradeb. Mimo jsou „Palác kultury“, jenž má dále sloužit hlavně kongresové turistice, a prostranství na pankrácké části. Výnos by měl přesáhnout miliardu korun, výsledek tendru se čeká na sklonku léta.

Z dluhů kvůli summitu MMF a Světové banky uhradilo Kongresové centrum zatím 2,5 miliardy. Do konce roku 2014 zbývá zaplatit necelé dvě miliardy, z toho 300 milionů Komerční bance. Neoficiální předběžný provozní zisk centra za loňský rok se blíží 40 milionům korun.

Nové úsilí odprodat zbytný majetek navazuje na snahu z roku 2010. Tehdy se KCP chtělo zbavit nemovitostí a pozemků kromě hlavní budovy najednou, jako celku. Vybrány byly společnosti Penta a Zátiší, které nabídly 1,2 miliardy korun. Operace se zadrhla na odporu ministerstva financí.

„Ministerstvo financí nepovažuje vstup Penty a Zátiší ani za komplexní řešení, ani za cenově výhodnou nabídku,“ znělo odůvodnění rezortu z února 2011. Jeho argument vyšel z interního materiálu KCP, který dostal na stůl magistrát. Z něj vyplynulo, že po přijetí nabídky Penty a Zátiší by se nekrytá finanční potřeba spojená s úhradou dluhu vyšplhala v letech 2011 až 2014, tedy do konce splátkového kalendáře, na 893 milionů korun.

V opačném případě, to je při odmítnutí návrhu, spočítalo centrum, by dluh v roce 2014 mohl být sice skoro dvojnásobný (1,65 miliardy), ale firma by zůstala vlastníkem současného majetku, s nímž by mohla nějak naložit. Ostatně i načasování nově zvažovaného prodeje směřuje k cílovému roku 2014. „Do té doby nám hotel a Business Centre stále mohou přinášet nějaké peníze, které můžeme použít,“ říká generální ředitel centra Michal Kárník.

Podle statistiky nadnárodní organizace ICCA, která sdružuje poskytovatele služeb v oboru kongresové turistiky, přilákalo pražské Kongresové centrum v roce 2010 do svých prostor 16 500 delegátů.