Za ostrahu muničního skladu v Květné chce Trade Fides přes 10 milionů

Vojáci při ostraze areálu vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku

Vojáci při ostraze areálu vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku Zdroj: CTK

Tlak vlády na co možná nejrychlejší převoz části munice z areálu ve Vrběticích na Zlínsku do skladu v Květné na Svitavsku přinutí ministerstvo obrany k tomu, aby takzvanou technickou ostrahu svěřilo firmě Trade Fides. Ta už zaslala písemnou nabídku. Podle informací E15.cz požaduje za vybavení objektu kamerami, čidly a další elektronikou přes deset milionů korun.

„Mohu potvrdit, že jsme nabídku obdrželi a s firmou intenzivně jednáme. Pochopitelně se snažíme vyjednat co nejvýhodnější podmínky,“ uvedl ředitel odboru komunikace a propagace ministerstva Jan Pejšek.

Dodal, že zhruba před rokem uzavřený sklad v Květné má být zprovozněn v řádu několika málo týdnů, takže na vypsání regulérního výběrového řízení pravděpodobně nebude čas. Dohled nad kontrolními pulty či obchůzky zajistí vojsko.

Úřad Martina Stropnického (ANO) před několika dny podepsal s Trade Fides smlouvu o technickém střežení dohromady pěti areálů s náboji, granáty či raketami až do roku 2019. Nabídnutých 460 milionů korun bez DPH bylo o osm desítek milionů méně, než požadoval.

Kdo to zaplatí

Otázka je, kdo bude obnovení pro armádu nepotřebné Květné financovat. Stropnický navrhuje převod objektu na ministerstvo vnitra, jehož šéf Milan Chovanec (ČSSD) se na odvozu asi 2800 tun munice z Vrbětic dohodl s jihomoravským hejtmanem a svým stranickým kolegou Michalem Haškem.

Transport, považovaný některými odborníky za rizikový, stejně jako znovuotevření Květné, minulé pondělí posvětil Sobotkův kabinet.

Kvůli dalším výbuchům musely být evakuovány obce

Od dnešního rána se z vrbětického areálu ozývají další neřízené detonace doprovázené hustým dýmem, podle místních obyvatel jsou jich stovky. Musely být evakuovány obce Lipová a Haluzice i areál bývalých Vlárských strojíren, pod něž hangáry s municí kdysi spadaly. Uzavřeny mají být i silnice na Haluzice a Slavičín.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v úvodu jednání Poslanecké sněmovny řekl, že velké exploze nastaly v epicentru původního incidentu z 16. října. „Způsobil je sesuv kráteru po původním výbuchu leteckých pum a dělostřeleckých granátů,“ konstatoval.

Zákonodárce informoval i Stropnický. „Areál je rizikové místo, přesto je nasazení lidí, především policejních pyrotechniků, maximální, k jakému bylo možné v daném okamžiku sáhnout. Je to výrazná, ale doufejme, že dílčí nepříjemnost,“ dodal.