Žádosti Ukrajinců o práci v Česku prudce rostou. Letos jich může být i přes deset tisíc

Počet žádostí o zaměstnaneckou kartu v České republice

Počet žádostí o zaměstnaneckou kartu v České republice Zdroj: Ministerstvo vnitra

V Česku chybí pracovníci. Přijdou z Ukrajiny
práce pro odborníky. Práce v leteckém průmyslu přinášejí nejen zajímavé výdělky pro vysoce kvalifikovaný personál, ale v českém případě i možnost podílet se na technologickém vývoji v tomto prestižním oboru.
Nalákají pracanty do průmyslových zón?
4
Fotogalerie

Přibližně 20 tisíc lidí by v tomto roce mohlo požádat o povolení k práci v České republice. Z toho by jich mohlo být přibližně 60 procent z Ukrajiny. 

Zájem Ukrajinců o práci v České republice je enormní. Zatímco v roce 2014 podalo 777 Ukrajinců žádost o zaměstnaneckou kartu, která umožnuje pracovat v Česku, tak jen za období leden - květen letošního roku jich bylo 2897. 

A počet žádostí patrně nadále výrazně poroste. "Očekáváme, že v tomto roce poskytneme 15 až 20 tisíc zaměstnaneckých karet a z toho jich přibližně bude 60 procent z Ukrajiny," uvádí Ondřej Brychta, zástupce Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra.

Počet žádostí o zaměstnaneckou kartu v České republicePočet žádostí o zaměstnaneckou kartu v České republice|Ministerstvo vnitra

Znamená to, že by poprvé od finanční krize počet udělených zaměstnaneckých karet Ukrajincům přesáhl počet udělených pracovních povolení ze všech ostatních zemí dohromady. Zaměstnavatelé ale i přesto situace neuspokojuje. „Kvóta nastavená úřady dovoluje ročně přes Režim Ukrajina vydat pracovní povolení v ČR 9800 Ukrajincům, to pro uspokojení potřeb zaměstnavatelů, kterým chybí 174 tisíc lidí, zdaleka nestačí,“ uvádí Jan Rafaj, viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR s tím, že jsou zaměstnavatelé schopni zaměstnat až 50 tisíc lidí. 

Výrazně vzrostl také podíl schválených žádostí. Zatímco v roce 2014 v centru Lvov nepovolilo Česko přibližně 40 procent žádostí o zaměstnaneckou kartu, tak v první polovině letošního roku jsou nepovolená jen čtyři procenta žádostí.

Důvodem jsou podle Brychty specifické programy s názvem "Režim Ukrajina". Do těchto programů vstupují firmy, které vkládají poptávky po jednotlivých pracovních pozicích. Uchazeč z Ukrajiny tak nejdříve musí splňovat podmínky, aby se vůbec mohla podat jeho žádost. 

Ukrajinští žadatelé ale mají řadu problémů. "Problém je především absence možnosti Ukrajinců elektronicky se registrovat k pohovoru, který předchází podání žádosti," uvádí Oksana Rizak z advokátní kanceláře Rizak, která se zaměřuje na cizinecké, občanské a obchodní právo zejména pro občany Ukrajiny a Ruska.

Podle Brychty bylo v minulosti z tohoto důvodu zahájeno vyšetřování, aby se vyvrátilo podezření například z korupce. Vyšetřování však žádné protiprávní jednání nezjistilo a nikdo nebyl obviněn.

Evropský parlament schválil v dubnu letošního roku bezvízový styk s Ukrajinou, který platí také pro Českou republiku. Ukrajinci tak mohou v průběhu 180 dní strávit v České republice 90 dní, nemůžou se ale nechat zaměstnat.