Zajišťovací příkazy? Češi s nimi problém nemají, tvrdí průzkum

Šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček

Šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček Zdroj: Archív

Finanční správa v posledních měsících čelí kritice, že zneužívá zajišťovacích příkazů a likviduje tím i poctivé podnikatele. Respondenti v průzkumu s takovou praxí ale spíše souhlasí.

Stát má při kontrole výběru daní postupovat razantně, myslí si většina Čechů. Podle výsledků průzkumu společnosti PPM Factum 75 procent lidí souhlasí s tím, aby finanční správa okamžitě zablokovala účet a zastavila majetek firem za účelem zabránění daňovému úniku. K těmto praktikám, které umožňují zajišťovací příkazy, se přiklání lidé bez ohledu na věk či politické přesvědčení. Až 61 procent lidí si také myslí, že stát nečiní dost v boji proti krácení daní.

Sběr dat pro zářijový průzkum, kterého se účastnilo tisíc lidí, nicméně začal několik dní předtím, než soud rozhodl o zrušení zajišťovacích příkazů pro opavskou firmu FAU, která po zásahu finanční správy a celníků skončila v konkurzu.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš o společnosti FAU, která byla jeho konkurencí, předtím mluvil na nahrávce, která se objevila na konci srpna. Mluvil v ní o úkolování finanční správy, aby vůči FAU zakročila, což Babiš i správa následně odmítli. Správa naopak uvedla, že firmu podezřívá z vědomého zapojení do karuselového podvodu.

Finanční správa v posledních měsících čelila kritice, že příkazy zneužívá, a likviduje tak i řadu poctivých firem, které se do řetězových obchodů mohly dostat neúmyslně. Po obstavení účtů totiž mnoho firem není schopno pokračovat v podnikání a někdy se očistí až za několik let.

Problémem zajišťovacích příkazů se zabývá i vláda. Ministerstvo financí navrhne novou metodiku k využívání zajišťovacích příkazů, správa má například před jejich vydáním firmám více vysvětlovat alternativní úhrady jistoty.