Zákaz anonymních akcií tisíce firem řeší metodou mrtvého brouka. Jiné utíkají do rájů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Patrick Sinkel

Měla to být převratná novinka ke zvýšení transparentnosti akciových společností a efektivnějšímu potírání korupce. Firmy však zatím nechává v klidu. Více než polovina českých akciových společností, zhruba 13 tisíc, má totiž stále listinné akcie na doručitele. A to i přesto, že již za čtyři měsíce začne platit zákon, který anonymní akcie ruší. Podnikatelé zatím vyčkávají a potřebné změny neřeší.

„Samozřejmě, že všechny tyto společnosti už dodržet zákon nestačí. Na druhou stranu řada z nich funguje jako mrtvé schránky, a ty změna legislativy nijak netíží,“ řekla E15.cz Petra Štěpánová, analytička poradenské společnosti Bisnode, která statistiku zveřejnila.

Počet mrtvých firem analytička podle zkušeností z trhu odhadla na 15 až 20 procent z celkového počtu, v případě tohoto souboru na více než dva tisíce.

Od ledna příštího roku budou muset firmy své anonymní akcie (listinné akcie na doručitele) zaknihovat u Centrálního depozitáře, imobilizovat, to znamená fyzicky uschovat u banky, nebo transformovat na listinné akcie na jméno.

„Záměr zákonodárců zvýšit transparentnost struktur akciových společností a ztížení převodů anonymních akcií podnikatelé podle našich aktuálních statistik prozatím ignorují a nařízené změny zřejmě nechávají na poslední chvíli,“ okomentovala situaci Štěpánová.

České akciové společnosti podle podoby a formy vydaných akcií – prosinec 2010 až srpen 2013

České akciové společnosti podle podoby a formy vydaných akcií – prosinec 2010 – srpen 2013České akciové společnosti podle podoby a formy vydaných akcií – prosinec 2010 – srpen 2013 | Bisnode

Zdroj: Bisnode (databáze MagnusWeb) a vlastní výpočty Bisnode

Podle jejích slov i názoru dalších poradenských společností největší reakce na změnu zákona přijde od listopadu do března, až firmy zjistí, že stará forma jim přinejmenším omezuje akcionářská práva.

„Nicméně některé již začaly zakládat zahraniční společnosti v daňových rájích, které budou vlastnit českou firmu, a tím si i nadále zajistí anonymitu,“ dodala analytička. Počet těchto subjektů podle ní zatím ale vyčíslit nelze.

Pozor i na zvýšené náklady

Současně Štěpánová upozornila, že firmy se musí připravit v souvislosti s proměnou akcií na dodatečnou finanční zátěž, nejčastěji v řádech desetitisíců korun: „Záleží na velikosti a formě akciových společností. Pro menší firmy to může být nemalé břemeno. Musí se počítat i se zvýšenými náklady, protože služby bank a depozitářů nejsou zadarmo.“

Firmám rozhodně nelze ale doporučit problém změny akcií a zákonné lhůty minout. V tom případě se totiž uloží dodatečná lhůta, po jejímž uplynutí může být podán návrh na zrušení společnosti s likvidací.

Na druhou stranu sami zákonodárci přiznávají, že vlastníky, kteří chtějí z jakéhokoli důvodu zůstat skryti veřejnosti, ani rekodifikace příliš neohrozí.

Stále mohou vyvést vlastnictví společnosti do některého státu, který akcie na majitele neomezuje, například oblíbený Kypr, daňově atraktivní Nizozemskoči svižnou Velkou Británie, anebo si sjednat komisionářskou správu akcií.

Novinka, která nahradí anonymní akcie: Do Česka dorazí svěřenské fondy