Založení firmy se má zjednodušit a zlevnit. O Blažkově návrhu rozhodnou poslanci

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti Zdroj: Profimedia

Zběsilé obíhání úřadů kvůli založení obchodní korporace se postupně stává minulostí. Celý proces má být jednodušší díky návrhu zákona o využívání digitálních nástrojů v právu obchodních společností, který předkládá ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Před vznikem korporace například nebude třeba získat živnostenské oprávnění. Změny by mohly platit už od července, návrh však musejí ještě projednat zákonodárci. Norma čeká na první čtení ve sněmovně.

Blažkův návrh navazuje na loňské změny notářského řádu, které umožňují komunikaci s notářem na dálku. „Nově nebude před vznikem obchodní korporace nutné získat živnostenské oprávnění, takže například společnost s ručením omezeným bude možné založit během jednoho setkání s notářem, a to fyzicky nebo online,“ přiblížil mluvčí rezortu Vladimír Řepka. Ohlásit živnost nebo podat žádost o koncesi půjde tak podle potřeby i později. Zákon má také prohloubit elektronickou komunikaci s rejstříkovými soudy.

Ministerstvo spravedlnosti také podle návrhu zákona připraví vzorové společenské smlouvy, které budou na stránkách rezortu. „Při jejich využití bude založení společnosti s ručením omezeným levnější,“ uvedl Řepka. Zápis firmy do obchodního rejstříku notářem bude totiž v takovém případě osvobozen od soudního poplatku. Opatření by mělo zrychlit a zlevnit proces zakládání společností a vytváření poboček nejen v Česku, ale i v jiných členských státech EU, které na základě směrnice o digitalizaci přijímají podobná pravidla.

Video placeholde
Trh práce: Vývoj nezaměstnanosti v ČR od roku 1989 • Videohub

Zákon kromě toho iniciuje vznik evidence vyloučených osob. Tam budou zapsáni lidé, kteří se nemohou stát členem voleného orgánu obchodní korporace, tedy například jednatelem.

„Účelem úpravy je zejména ochrana majetku věřitelů a členů obchodních korporací,“ uvádí se v důvodové zprávě k návrhu. Bude se to týkat lidí, kterým takovou činnost zakážou úřady, kteří se potýkají s konkurzem a těch, kteří jsou odsouzeni za majetkovou či hospodářskou trestnou činnost. Evidence, jejíž vytvoření bude stát milion korun, nebude veřejná.

O zakládání firem na dálku, které je možné teprve od loňského září, je podle notářů zájem. Zájemcům stačí prokázat totožnost prostřednictvím elektronického občanského průkazu nebo bankovní identity, notář údaje zkontroluje podle evidence osob, srovnává také tvář dotyčného ve videokonferenčním hovoru s jeho fotografiemi, které mají úřady k dispozici. Založení obchodní společnosti se pak uskuteční v rámci videokonference.

„Od září 2021, kdy vešla novela notářského řádu v platnost, byla digitální služba notáře využita ze strany občanů nebo subjektů téměř v pěti tisíci případech,“ uvedl prezident Notářské komory Radim Neubauer. Nejde samozřejmě jen o zakládání firem, ale třeba i o změny údajů, listin či o online účast na valných hromadách.

Notáři mohou také od září ověřovat pravost podpisů na kupních smlouvách, notářských listinách či na plné moci, které se často podle notářů využívá pro krádež celých firem. Jeden takový pokus byl odhalen naposledy v lednu.

„Pražské notářce byla k převodu celé obchodní společnosti včetně výměny jejího jednatele předložena plná moc s padělanou ověřovací doložkou notáře. Notářka díky ověření unikátního kódu, kterým je nově každá plná moc opatřena, podle online databáze podvod odhalila,“ uvedl Neubauer. „Okamžitě zalarmovala policii a ta po bleskovém zásahu podezřelého zadržela,“ dodal s tím, že případná škoda by šla do několika milionů korun.