Zapomenutý plán se naplnil. Zanikly tisíce nemocničních lůžek

Nemocnice

Nemocnice Zdroj: E15

Politici v roce 2011 vyhlásili ambiciózní záměr zrušit deset tisíc lůžek v nemocnicích akutní péče. Vyvolalo to bouři nevole, a tak záměr nakonec opustili. Jejich plán se však pár let poté v tichosti naplnil. Dokládají to předběžná čísla o počtu nemocničních postelí za loňský rok. Zatímco v roce 2012 měly nemocnice s akutní péčí mírně přes 56 tisíc lůžek, loni už jich bylo téměř o deset tisíc méně.

Na to, že se naplnila představa někdejšího ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) o nezbytné optimalizaci počtu lůžek, poukazují zdravotnické odbory. „S dalším rušením lůžek zásadně nesouhlasíme. Už nyní se prodlužují čekací doby a záchranky nemají kam umístit pacienty,“ tvrdí předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Naproti tomu ministerstvo zdravotnictví bere tento trend s povděkem. V Česku totiž bylo nemocničních lůžek přespříliš a jejich rušení zvyšuje efektivitu. „Ministerstvo zdravotnictví vnímá snižování počtu lůžek jako obecně prospěšný trend, který je v souladu s pokrokem moderní medicíny,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha. „Ambulantní a jednodenní péče je nejen levnější, ale i pohodlnější pro pacienta,“ dodal.

LůžkaLůžka|Profimedia.cz, E15

Nemocnice také v posledních letech vykazují pojišťovnám menší počet případů. „Zhruba za poslední dva roky sledujeme, že objem akutní péče, kterou vykazují nemocnice, klesá,“ upozorňuje ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek. Pro některé nemocnice to ovšem může být problém. Menší počet lůžek a omezena péče má stále uživit 156 nemocnic. „Záleží na tom, jak bude formulovaná vyhláška na příští rok, ale teoreticky se jejich příjmy mohou snížit,“ domnívá se Kabátek.

Nemocnice letos musejí zajistit 99 procent předloňského objemu péče, aby od pojišťoven dostaly plnou úhradu. Souhrnný
úbytek však už teď napovídá, že toho nedosáhnou. Pak také budou moci stěží naplnit slibované zvyšování platů. Ministerstvo
zdravotnictví kvůli tomu zvažuje zmírnit podmínky pro příští rok

Situace v Česku se ale nevymyká všeobecnému trendu. Počet lůžek v nemocnicích klesá ve většině zemí OECD. V roce 2000 připadalo na tisíc obyvatel v průměru 5,5 lůžka, o tři roky později jen 4,8 lůžka. Česko patří mezi země s vyšším počtem lůžek, za rok 2013 uvádí statistika 6,46 lůžka na tisíc obyvatel. „Česká republika je i přes trend zkracování hospitalizací stále nad průměrem OECD,“ upozornil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha.

Zanikají jednotlivá lůžka i celá oddělení
Některé nemocnice uzavřely v minulých měsících a letech celá oddělení. Například v Libereckém kraji se to týkalo interen ve Frýdlantu a v Semilech, v Karlovarském kraji interních oddělení v Aši, Kraslicích, Lokti a Mariánských Lázních. Zavřelo také několik malých porodnic.
Frýdlantská nemocnice svá lůžka interny převedla na oddělení následné péče. „V tak malé nemocnici nelze pacientům poskytnout plnohodnotnou a bezpečnou péči interny. Bez ohledu na to, kdo nemocnici vlastní, zda stát či soukromník,“ uvedl ředitel nemocnice Jiří Benedikt.
Většinou se ruší jen jednotlivá lůžka a oddělení zůstane zachováno. „Když je potíž se zajištěním personálu nebo jiná krizová situace, je trend omezit počet lůžek na oddělení, ale oddělení v rámci skupiny nerušíme,“ uvedla Lenka Křížová, mluvčí provozovatele nemocnic v Karlovarském kraji Nemos Group.
V posledních letech je hlavním impulzem k rušení lůžek personální situace. Nemocnice omezují svoje služby, protože nemají dostatek lékařů a sester. Podle průzkumu Barometr českého zdravotnictví pociťuje nedostatek sester a lékařů přes osmdesát procent ředitelů nemocnic.