Zdravotnické odbory chystají demonstraci

Zástupci odborářů ve zdravotnictví dnes varovali, že ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) omezí dosud běžné poskytování zdravotní péče. Chtějí, aby změnil připravované nařízení o místní a časové dostupnosti péče tak, aby pro občany zůstala dostupná alespoň jako dosud.

Na podporu svého požadavku pořádají odboráři 27. března před ministerstvem zdravotnictví demonstraci. Uvedla to předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Ministerstvo kritiku odmítlo.

Žitníková uvedla, že v připravovaném nařízení je pro veřejnost málo srozumitelný termín garance dostupnosti zdravotní péče. Ministr se tím prý snaží vyvolat dojem, že občané dostanou záruky lepšího zajištění péče než dosud. Odpadnou prý kritizované čekací lhůty a do systému se vnese pořádek a spravedlnost. Opak je pravdou, řekla Žitníková.

O dalších protestech čtěte: Školské odbory vyhrožují stávkou...

„Chystané nařízení vlády je hlavně právním podkladem k drastickému omezení stávajícího počtu nemocnic, odborných ambulancí i ordinací praktických lékařů,“ řekla. Propočty o možných výpadcích služeb neuvedla.

„V tuto chvíli ministerstvo vypořádává připomínky všech, včetně odborů,“ řekl mluvčí Vlastimil Sršeň. Připomněl, že nařízení stanoví maximální doby, pojišťovny tedy mohou podle potřeby nasmlouvat i doby kratší. „Ne všichni občané žijí v městských aglomeracích, nařízení zajistí, aby péči měli dostupnou i lidé v odlehlých oblastech. Taková garance dosud neexistovala,“ zdůraznil.

Místopředseda zdravotnických odborů Ladislav Kucharský řekl, že podle chystaného vládního nařízení bude v pořádku, když zdravotní pojišťovna zajistí pacientovi praktického či dětského lékaře, zubaře a gynekologa ve vzdálenosti do 40 minut jízdy autem. V praxi to podle něj znamená, že nejbližší lékař může být i 50 kilometrů daleko, protože tuto vzdálenost lze ujet autem za 40 minut.

V některých regionech by tak podle propočtu odborů mohly být úplně zrušeny veškeré lékařské ambulance a nemocnice, například v Pelhřimově, odkud by pacienti mohli dojíždět do Tábora, Jindřichova Hradce, Jihlavy nebo Havlíčkova Brodu. Mohly by zmizet třeba také v Berouně, odkud by pacienti museli jezdit do Kladna, Příbrami, Prahy nebo Plzně.

Podle připravovaného nařízení by péči v nemocnici na chirurgii, interně, gynekologii, porodním oddělení nebo ARO měl pacient dostupnou do 45 minut jízdy autem, nemocniční péči pro dítě by měl až do 75 minut jízdy autem, kardiochirurgii či onkologii do 180 minut jízdy autem. Podle propočtu odborů by tak v některých oborech stačily dvě nemocnice pro celou ČR.