Zdravotnictví má v rezervách padesát miliard. Úspory státního rozpočtu zvládne, tvrdí Fiala

Ministr zdravotnictví z koalice SPOLU Vlastimil Válek

Ministr zdravotnictví z koalice SPOLU Vlastimil Válek Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Premiér Petr Fiala (ODS)
Premiér Petr Fiala (ODS)
Ministr dopravy Martin Kupka (ODS, vlevo), ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) (29.12.2021)
4
Fotogalerie

Vláda se snaží rozptýlit obavy zdravotníků, kteří vyhrožují stávkou. Kritizují návrh státního rozpočtu na letošní rok, který má připravit nemocnice a další zařízení o čtrnáct miliard korun. Jde pouze o jedno z úsporných opatření. Šéf státní pokladny Zbyněk Stanjura (ODS) snížil schodek finančního plánu předchozího kabinetu Andreje Babiše (ANO) o sto miliard korun na 280 miliard. Z toho tvoří škrty ve výdajích 77 miliard. Předlohu chce vláda protlačit Poslaneckou sněmovnou nejpozději do konce března, aby co nejdříve skončilo rozpočtové provizorium.

„Rezervy zdravotních pojišťoven jsou kolem padesáti miliard korun. Zrušení růstu plateb za státní pojištěnce, který schválila minulá vláda, nebude mít žádný dopad na finanční stabilitu zdravotnických zařízení,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS). Zároveň dodal, že na zvýšení platů ve zdravotnictví o šest procent se nic měnit nebude. 

„Letos je podíl platby za státní pojištěnce 6,8 procenta ze státního rozpočtu, což je nejvíce v historii. Obvykle je to 4,5 procenta. Naše rozhodnutí je racionální. Vnímáme ale obavy a jsme připraveni se zdravotnickými odbory diskutovat,“ podotkl Fiala.

Vláda: Programové priority

Video placeholde
• Videohub E15

Odboráři vstoupili do stávkové pohotovosti od půlnoci z úterý na středu. Spekuluje se také o propouštění na hygienických stanicích. To však ministerstvo zdravotnictví popírá.

„Jsme zásadně proti snížení plateb za státní pojištěnce. Protestujeme proti záměru vlády snížit finanční prostředky na zajištění zdravotnictví a dalších veřejných služeb,“ prohlásila šéfka zdravotnických a sociálních odborů Dagmar Žitníková.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ujistil, že občané žádné změny v kvalitě péče nebo její dostupnosti nepocítí. „Snížení úhrad za státní pojištěnce bude mít na systém včetně platů zdravotníků nulový dopad. Vím to proto, že je podepsána úhradová vyhláška pro tento rok. A za tu ručím,“ uvedl.

Všeobecná zdravotní pojišťovna je připravena případný vyšší schodek systému pokrýt z rezerv. „Nejprve si zpracujeme modely možného vývoje na straně příjmů. Zde se velmi pravděpodobně pozitivně projeví příznivý vývoj ekonomiky, který může zmrazení platby za státní pojištěnce zčásti kompenzovat,“ míní ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Méně optimistický je prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Fridrich. „Rozhodnutím vlády se rezervy prakticky vyčerpají. Pojišťovny teď musejí vše propočítat a projednat ve správních radách,“ nastínil další postup.

Rozčarování z návrhu státního rozpočtu na letošní rok neskrýval po jednání tripartity šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. U zrušení zvýšení plateb za státní pojištěnce na rok 2022 shodu nemáme,“ konstatoval.

Odborový předák finančnímu plánu vytýká především nedostatky na příjmové straně. Ty podle něj způsobilo předloňské snížení daně z příjmů na patnáct procent nebo zrušení daně z nabytí nemovitosti. Úpravy prosadily ANO, ODS a SPD.

„Propočítali jsme, že pokud by tyto daňové změny nebyly realizovány takzvaně pod pláštěm covidu, s nímž ale neměly nic společného, současný schodek by nebyl 280 miliard, ale jen sto miliard,“ uvedl Středula.   

Fialův kabinet měl na přepracování rozpočtu exministryně financí Aleny Schillerové (ANO) měsíc a půl. Zavázal se, že původní deficit 377 miliard korun sníží úsporami ve výdajích o osm desítek miliard. Nakonec seškrtal o tři miliardy méně. 

Vládě rovněž pomohla lednová makroekonomická predikce, podle níž má stát letos vybrat na daních a dalších odvodech o 62 miliard korun více. Dvě třetiny této částky pokryjí například mimořádnou valorizaci důchodů, kompenzace firmám za covidová omezení a zákazy nebo pomoc lidem s rostoucími cenami energií. O zbylou třetinu se pak sníží schodek rozpočtu.

Největší změny v návrhu státního rozpočtu na rok 2022 (v miliardách korun)

Úspory na výdajích

  • Odložené investice - –15
  • Platby za státní pojištěnce - –14
  • Energie a služby - –13
  • Platy - –9
  • Neinvestiční dotace firmám - –8

Dodatečné příjmy+62

Z této částky se například uhradí:

  • Valorizace důchodů - 21
  • Snížení schodku rozpočtu - 20
  • Obsluha státního dluhu - 5
  • Zvýšení příspěvku na bydlení - 3
  • Kompenzace firmám - 3

Pramen ministerstvo financí