Zeman nepřijal demisi ministra kultury Staňka, Hamáček má přesto o novém šéfovi rezortu jasno

Antonín Staněk

Antonín Staněk Zdroj: profimedia

Místopředsedové ČSSD Jana Maláčová a Michal Šmarda
Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman tleská projevu předsedy ČSSD Jana Hamáčka na sjezdu strany
Prezident Miloš Zeman
5
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman se rozhodl nepřijmout demisi ministra kultury Antonína Staňka. Předseda ČSSD Jan Hamáček proto požádá premiéra Andreje Babiše, aby návrh na Staňkovo odvolání podal on. Novým ministrem kultury se podle Hamáčka stane nynější starosta Nového Města na Moravě a místopředseda ČSSD Michal Šmarda.

Zeman své rozhodnutí zdůvodnil tím, že Staněk odhalil na ministerstvu kultury "závažná ekonomická pochybení" a neměl by být za tato odhalení trestán. Prezident napsal ve věci odmítnutí demise Staňka dopis premiéru Babišovi, ve kterém navrhuje další postup, řekl mluvčí Jiří Ovčáček. Podrobnosti sdělit nechtěl.

Hamáček je přesvědčen o tom, že ústava v takovém případě hovoří jasně. "Říká, že prezident republiky na návrh předsedy vlády odvolá ministra. Premiér již řekl, že je připraven takto postupovat, jsem přesvědčen, že prezident bude také postupovat podle ústavy," dodal.

Šmardu vybral kvůli tomu, že je zkušený komunální politik s důvěrou svých voličů. "Je to člen vedení strany a jsem přesvědčen, že je schopen naplnit očekávání, která od resortu kultury mám," vysvětlil Hamáček. Zemana se svým návrhem seznámil už dříve.

Volba Šmardy by podle Hamáčka mohla mít na ČSSD podobný efekt, jako když se ministryní práce stala Jana Maláčová. "Jde o to, aby za sociální demokracii mluvily nové a důvěryhodné tváře," konstatoval. Staněk 15. května oznámil, že rezignuje ke konci května. Čelil kritice zejména za své rozhodnutí odvolat ředitele Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc.

Michal Šmarda chce v kultuře uklidnit emoce a dohodnout se s významnými hráči. Návrat odvolaných šéfů galerií v Praze a Olomouci je možný přes výběrová řízení, řekl možný ministr v ČT.

"Měl by se hlavně připravit na snižování rozpočtu pro ministerstvo kultury pro rok 2020 a nějakým způsobem to adekvátně vyřešit. Jedná se o složitý rezort," nepřímo Šmardu varoval jeho stranický kolega Jan Birke.

Staňův konec požadovalo několik petic, otevřených dopisů i opozice. Staněk v rezignačním dopise uvedl, že svou rezignací vyhověl Hamáčkově výzvě. Ze jeho setrvání ve funkci se dnes na setkání se Zemanem vyslovil i předseda komunistů Vojtěch Filip.

Fajt v reakci na Zemanovo rozhodnutí sdělil, že takový krok čekal. "Kolečko politických eskapád se tímto uzavřelo. Každému tak musí být jasné, proč jsem byl na základě vykonstruovaných obvinění odstraněn," uvedl. V médiích se jako o možném důvodu Staňkova rozhodnutí odvolat Fajta spekulovalo o tom, že chtěl vyhovět Zemanovi v jeho dlouhodobém sporu s Fajtem.

"Prezident Zeman nepřekvapil. S definitivní platností potvrdil to, o čem se dosud spekulovalo: že ministr Staněk plnil po celou dobu politické zadání Hradu," tlumočila ČTK vyjádření iniciátorů petice za odstoupení Staňka Michaela Šilpochová z centra DOX. "Splnil roli loutky, která posloužila, roli muže na špinavou práci, který už spáchal politické harakiri, v tuto chvíli nemá co ztratit a ve svém 'boji proti elitám' bude se souhlasem prezidenta ještě nějaký čas vědomě škodit české kultuře," uvedli ředitel centra Leoš Válka či architekt Josef Pleskot, kteří s peticí přišli.

Absurdně podle nich působí i dnešní audience předsedy KSČM Filipa u prezidenta Zemana. "Třikrát kladivo na českou kulturu: ministr Staněk, komunisté a prezident. Jméno pana Michala Šmardy je zcela neznámé. Širší znalost české kulturní scény nemá, není zatím jasné, jaké jsou jeho názory na zásadní problémy a témata v oblasti kultury, jejichž pochopení je naprosto zásadní pro kompetentní vedení resortu," dodali.