Zeman: Prolomte těžební limity, zachráníte práci 8500 lidem

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Podle prezidenta republiky Miloše Zemana je třeba prolomit těžební limity. Zeman to prohlásil během své návštěvy Ústeckého kraje. Pokud by k prolomení limitů nedošlo, podle prezidenta přijde až 8500 lidí o práci.

Prolomení limitů navíc podle něj sníží energetickou závislost Česka na ostatních zemích. Za třetí důvod označil změnu horního zákona, po níž není možné nikoho nedobrovolně vyvlastnit.

„Důvody, proč zastávám potřebnost prolomení těžebních limitů, jsou tyto: Za prvé, bez jejich prolomení by došlo k postupné ztrátě až 8500 pracovních míst,“ řekl Zeman, podle něhož by to zejména na Mostecku byla „téměř tragédie“.

„Za druhé, domnívám se, že jsem byl dostatečně informován o kvalitě uhlí, které se dnes nachází například pod obcemi Horní Jiřetín a dalšími obcemi,…a domnívám se, že vytěžení tohoto surovinového bohatství by vedlo k tomu, že by Česká republika v budoucnosti byla podstatně méně závislá na vnějších energetických zdrojích,“ uvedl prezident, který prý o věci jednal s majiteli těžebních společností, zástupci odborů i vedením kraje. Navštívil také Horní Jiřetín.

Za třetí důvod označil změnu horního zákona, po níž není možné nikoho nedobrovolně vyvlastnit. Těžební společnosti se proto musejí domluvit s vlastníky nemovitostí v daných místech, a musejí jim tak nabídnout „podmínky, které by pro tyto vlastníky byly výhodné,“ dodal Zeman.

„Největším problémem Ústeckého kraje je nadprůměrně vysoká míra nezaměstnanosti, největší ve všech krajích České republiky. S touto nezaměstnaností je třeba bojovat a přijímat i opatření, která jsou v očích některých nepopulární,“ řekl v souvislosti s těžbou uhlí prezident Zeman.

Aktivisté protestovali na budově Národního divadla

Proti prolomení těžebních limitů před několika dny protestovali ekologičtí aktivisté hnutí Greenpeace. Na budově Národního divadla v Praze vyvěsili dva čtyřicetimetrové transparenty s nápisem „Vyvlastnit a zbourat?“ a s portréty politiků, kteří patří mezi přední zastánce prolomení limitů a bourání obcí. Jde o Vojtěcha Filipa (KSČM), ministra vnitra v demisi Martina Pecinu (SPOZ), Milana Urbana a Michala Haška (oba ČSSD) a Janu Bobošíkovou (Hlavu vzhůru).

Aktivisté z Greenpeace protestovali proti prolomení těžebních limitůAktivisté z Greenpeace protestovali proti prolomení těžebních limitů|CTK

Aktivisté chtěli před volbami apelovat na voliče, aby nevolili politiky, kteří podporují vyvlastňování a bourání obcí kvůli uhlí a další devastaci severních Čech těžbou. „Jsme tady, abychom voličům jasně řekli, nevolte uhlí,“ prohlásil vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

Podle aktivistů je absurdní bourat památky nebo domovy lidí jen kvůli těžbě uhlí, právě proto si symbolicky zvolili Národní divadlo.

Edvard Sequens: Obstojí zájmy občanů, nebo těžařů?