Zimola končí v čele jihočeské ČSSD. Do krajských voleb půjde samostatně se svým hnutím

Jiří Zimola

Jiří Zimola Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Jiří Zimola
Jiří Zimola
Předseda ČSSD Jan Hamáček
ČSSD
5
Fotogalerie

Jiří Zimola rezignoval na pozici krajského předsedy ČSSD. Na zasedání krajského předsednictva rezignovali i dva místopředsedové Stanislav Mrvka a Jaroslav Kupsa. Kandidátku ČSSD pro krajské volby v jižních Čechách povede hejtmanka Ivana Stráská. Zimola řekl, že jihočeská ČSSD není ochotná dát na společnou kandidátku s hnutím Změna nezávislé osobnosti. Zváží, zda zůstane členem ČSSD, i to, zda bude kandidovat za Změnu.

Předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že pokud se Zimola takto rozhodl, "zcela jistě pro to má nějaký důvod, a věřím, že ho brzy sdělí."

Hnutí Změna 2020, u jehož založení Zimola byl, půjde do krajských voleb samostatně. Je otevřeno všem, jak nezávislým kandidátům, tak i členům ČSSD, uvedl v dopise, který poslal členům ČSSD, člen hnutí Změna 2020 David Slepička. Mrvka v pondělí řekl, že hnutí Změna chtělo postavit s ČSSD silnou společnou kandidátku, ale v ČSSD nebyla vůle. S některými lidmi v ČSSD se podle něj nedalo spolupracovat.

"Po poměrně emotivní debatě (na krajském předsednictvu) o hnutí Změna a způsobu, jakým se odehrávala registrace tohoto hnutí, několik lidí z předsednictva vyvodilo svou odpovědnost a rezignovalo," řekla hejtmanka.

Hnutí Změna 2020 si s dalšími kolegy z ČSSD dal loni zaregistrovat Zimola. Slepička s dalšími členy sociální demokracie z Týna nad Vltavou své členství v ČSSD ukončil k 31. prosinci 2019.

Volby do zastupitelstva Jihočeského kraje 2020 >>>

Zimola řekl, že v pondělí na jednání předsednictva pochopil, že nemůže splnit loňský slib, že dovede ČSSD k vítězství v krajských volbách. "Ze strany některých mých kolegů z jihočeské sociální demokracie se ukázala absolutní nechuť k tomu otevřít kandidátní listinu i nestraníkům, starostům, levicovým osobnostem, lidem z občanské společnosti, kteří by mohli kandidátní listinu oživit a kvůli kterým jsme pracovali na projektu hnutí Změna 2020," řekl Zimola.

Hejtmanka řekla, že na pondělním krajském předsednictvu byla všemi hlasy kromě svého nominována, aby vedla kandidátku do krajských voleb. Nominace dostala od pěti jihočeských okresních organizací.

"Ta situace v sociální demokracii v poslední době mě donutila k tomu, abych přehodnotila své rozhodnutí, že už nechci žádnou politickou kariéru. Především ty nominace a zadruhé to, co se dělo kolem sociální demokracie v posledních týdnech a kolem hnutí Změna. Mám tím na mysli neustálé měnění toho, kdo je duchovním otcem, zda je to model Šmarda, nebo model Netolický, nebo jak to bude a že to nebylo projednáváno s okresními organizacemi, ani s těmi krajskými," řekla Stráská.

Mrvka v pondělí řekl, že hnutí Změna ho oslovilo ke spolupráci, ale ještě se nerozhodl. Stále je členem ČSSD. Na pozici místopředsedy rezignoval, protože "s některými lidmi se spolupracovat nedá. Nejeví se to jako možné, není o to ani zájem. Platilo, že jsme měli zájem postavit silnou kandidátku (hnutí Změna) společně s ČSSD, která by měla nějaký výsledek ve volbách. Není vůle, a tam, kde není vůle, můžu těžko vykonávat nějakou činnost. Převzal jsem tím i odpovědnost za projekt, který jsme připravovali," řekl Mrvka, jenž je starostou Jindřichova Hradce.

Nové jihočeské vedení si ČSSD zvolí na příští krajské konferenci, řekla v pondělí hejtmanka.

ČSSD na jihu Čech krajské volby v roce 2016 vyhrála, získala 22,55 procenta hlasů a 15 mandátů. Druhé skončilo hnutí ANO 2011 s 21,8 procenty a 12 mandáty, třetí ODS, která získala 14,55 procenta hlasů a osm mandátů. Kraji vládne koalice ČSSD, PRO jižní Čechy, Jihočeši 2012 a KDU-ČSL.

Volby 2020: V říjnu proběhnou volby do zastupitelstev krajů i Senátu>>>

Jiří Zimola (48)

Datum a místo narození: 28. března 1971 v Třebíči.

Vzdělání: vystudoval Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích s aprobací český jazyk - dějepis.

Současné funkce: člen jihočeského krajského zastupitelstva (od roku 2004), člen zastupitelstva (od 2008) a místostarosta města Nová Bystřice; předseda jihočeské ČSSD; specialista pro vnější vztahy na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích (VŠTE; od 2017).

Praxe: v letech 1995 až 1998 učil na základní škole v Nové Bystřici na Jindřichohradecku; v letech 1998 až 2008 byl starostou Nové Bystřice, do zastupitelstva byl zvolen jako nestraník na kandidátce ČSSD, do strany vstoupil v roce 2000; od roku 2008 byl jihočeským hejtmanem, odstoupil v dubnu 2017 v důsledku aféry kolem stavby svého rekreačního domu; po volbách na podzim 2013 získal poslanecký mandát, v březnu 2014 ale ze Sněmovny odešel; od roku 2010 byl členem stínové vlády ČSSD, nejprve měl na starosti místní rozvoj, později životní prostředí; v únoru 2018 byl zvolen prvním místopředsedou ČSSD, v listopadu téhož roku na funkci rezignoval.

Ostatní:

- Zimola na mimořádném sjezdu ČSSD v únoru 2018 v Hradci Králové postoupil do druhého kola ve volbě předsedy strany, kde ho porazil místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Ve volbě o prvního místopředsedu ČSSD Zimola získal hlasy 335 delegátů a porazil poslance a někdejšího brněnského primátora Romana Onderku. Zimola na sjezdu zaujal mimo jiné projevem, při kterém část přednesl v růžových brýlích, jak podle něj situaci hodnotilo dosavadní vedení strany. ČSSD podle Zimoly rezignovala na levicový program, zapomněla poslouchat voliče.

- V listopadu 2018 na funkci prvního místopředsedy ČSSD rezignoval. Řekl, že považuje za nemožné, aby vedení ČSSD v současné podobě změnilo politiku strany. Uvedl také, že členem ČSSD zůstává, neutíká z boje, a pokud budou mít členové strany zájem, je připraven bojovat za lepší postavení strany.

- Zimola byl zastáncem účasti ČSSD v koaliční vládě s hnutím ANO. Loni v květnu však řekl, že by strana měla vládu opustit. Řekl, že z účasti ve vládě profitují především "někteří sociálnědemokratičtí šíbři". Reagoval tím na události kolem odvolání ministra kultury a jmenování nového.

- Po volbách do Sněmovny v říjnu 2013 Zimola patřil mezi účastníky tajné schůzky u prezidenta Miloše Zemana v Lánech (spolu s Michalem Haškem, Milanem Chovancem, Zdeňkem Škromachem a Jeronýmem Tejcem). Část vedení ČSSD se pokusila odstavit předsedu strany Bohuslava Sobotku od vyjednávání o vládě, předsednictvo k tomu dokonce přijalo usnesení. Sobotka výzvu k rezignaci označil za pokus o puč. Sobotku podpořily krajské organizace ČSSD a ústřední výkonný výbor strany usnesení předsednictva zrušil.

- Zimola později svou účast označil za chybu. "Lánská schůzka byla záležitost, v níž jsem figuroval jako užitečný idiot. Říkám to se vší odpovědností, protože si to po čase člověk uvědomí. Ale člověk si musí umět přiznat chyby a neopakovat je," řekl deníku Blesk.

- V jihočeském zastupitelstvu Zimola (a další radní za ČSSD) čelil na jaře 2017 kritice kvůli nadstandardním odměnám předsedy představenstva krajem vlastněné Jihočeské nemocnice Martina Bláhy. Zimola a jeho náměstek a stranický kolega Jaromír Slíva navíc postavili rekreační domy na Bláhově pozemku ve Slupečné na Lipně.

- Spory kolem fungování jihočeských krajských nemocnic vedly v dubnu 2017 k rozpadu krajské koalice, 11. dubna Zimola oznámil rezignaci na funkci hejtmana (jedním z důvodů byla i kauza financování stavby domu). O 14 dní později řekl prezidentu Zemanovi, že odstupuje z čela hejtmanství pouze kvůli brutálnímu politickému tlaku, který by podle jeho signálů mohl být i koordinován z řad ČSSD.

- Předsednictvo ČSSD vyškrtlo Zimolu 19. května 2017 z jihočeské kandidátky do sněmovních voleb (byl na posledním místě) kvůli problémům, které vedly k jeho rezignaci a údajně by zatěžovaly ČSSD v předvolební kampani. S tím ale nesouhlasila značná část jihočeských členů strany, krok vedení vyvolal velké napětí.

- Policie v únoru 2018 oznámila, že případ financování stavby uzavřela a nikoho stíhat nebude. Zimola v té souvislosti ČTK řekl, že se tím potvrdila jeho nevina a také to, že celý případ měl politické pozadí.

- V lednu 2018 byl Zimola v Táboře jedním ze zakladatelů stranické platformy Zachraňme ČSSD, kterou založili kritici vedení strany řízené Bohuslavem Sobotkou. Platforma se stala terčem vnitrostranické kritiky po senátních a komunálních volbách, jež byly pro ČSSD neúspěšné. Ústřední výkonný výbor strany však nakonec nehlasoval o důvěře v Zimolu, ač o to sám žádal.

- Zimola loni v listopadu oznámil, že hodlá v krajských volbách v příštím roce kandidovat za hnutí Změna 2020. Jde podle něj o hnutí členů ČSSD i nestraníků. Podle něj by za Změnu 2020 mohli kandidovat i někteří další lidé z vedení jihočeské ČSSD.

- Zimola v pondělí rezignoval na pozici krajského předsedy ČSSD. Na zasedání krajského předsednictva rezignovali i dva místopředsedové. Zimolovo hnutí Změna 2020 půjde do krajských voleb samostatně.