Živnostníkům hrozí vyšší daně, Kalousek zvažuje snížení paušálů

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: E15 Michael Tomes

Ministr financí Miroslav Kalousek je nespokojený s výběrem daní u živnostníků. Za první letošní půlrok totiž stát zjistil, že od nich vybral méně, než jim vrátil. Dostal se tak do minusu 1,2 miliardy korun. Podle Hospodářských novin (HN) proto Kalousek uvažuje o změnách. Upravit chce takzvané výdajové paušály, které osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) využívají k výpočtu své daňové povinnosti.

Podle Kalouska využití výdajového paušálu některé živnostníky zvýhodňuje před těmi, co si vedou účetnictví. Tratí i státní kasa.

„Dlouhodobě to pokládám za neudržitelné. Daňový paušál má především zjednodušit administrativu. Logika ale velí, že za to pohodlí, že nemusíte vést účetnictví, zaplatíte na daních o něco málo více. Ne o mnoho, ale nesmí to být výhodnější,“ řekl listu ministr.

Podle ministerstva se přitom často stává, že jsou paušály výhodnější. Například 80procentní výdajový paušál umožňuje řemeslníkům i při relativně vysokých tržbách platit daně jen minimální, nebo žádné. Takový člověk má sice velké tržby, ale místo daní ho stát vlastně dotuje, řekl HN Kalouskův náměstek pro daně a cla Ladislav Minčič.

Po uplatnění výdajového paušálu může živnostníkovi vyjít, že žádnou daň platit nemusí. Pokud má podnikatel navíc děti, tedy nárok na slevu na dítě, může dojít k tomu, že mu stát musí dokonce doplatit. A takových případů je velké množství.

„Ukazuje se, že výnos z daní živnostníků, tedy z daně z příjmu fyzických osob z přiznání, je záporný. To znamená, že prostředky finanční úřady vracejí. Dobrá polovina daňových přiznání podaných k prvnímu dubnu letošního roku obsahovala negativní povinnost, tedy vratku,“ dodal Minčič.

Kalousek mění postoj

Hospodářské noviny připomněly, že ministr Kalousek před necelými čtyřmi měsíci při představování daňové reformy sliboval, že se paušály nesníží. Mimo jiné i proto, aby neohrozil křehký růst české ekonomiky.

Zásah do výdajových paušálů by ale uvítala opoziční ČSSD i nejmenší vládní strana Věci veřejné. Proti je zatím ODS. V době křehkého růstu a poměrně vysoké nezaměstnanosti by takové opatření mohlo být kontraproduktivní, míní ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS). Proti změně se nejvíce bouří zaměstnavatelé a živnostníci.

Původním smyslem výdajových paušálů bylo umožnit podnikatelům vyhnout se nutnosti archivovat hromady účtenek potřebných k prokázání nákladů. Podle posledních údajů v Česku vykonává buď hlavní, nebo vedlejší samostatně výdělečnou činnost 976 tisíc lidí. Přibližně polovina z nich používá výdajové paušály, uvedly HN.