Zkrácených úvazků přibývá. Česko přesto zůstává na chvostu EU

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

V Česku přibylo lidí, kteří pracují na částečný úvazek. V prvním pololetí jich bylo o 59 500 víc než před rokem, tedy o 22 procent. Přesto je využívání zkrácených úvazků v Česku stále daleko za průměrem EU a je téměř na konci žebříčku členských zemí. Vyplývá to z analýzy vývoje zaměstnanosti v ČR za první pololetí, kterou by se měla ve středu zabývat vláda.

Celkem na kratší dobu dělalo 326 700 osob. Je to 6,6 procenta zaměstnaných. Po nástupu krize podle analýzy částečných úvazků v Česku ubylo. V roce 2011 na kratší dobu pracovalo 5,4 procenta lidí, kteří měli zaměstnání. Loni se podíl zvedl na 5,5 procenta. Letos ve druhém čtvrtletí dosáhl 6,7 procenta. Zkrácený úvazek mělo 11,3 procenta pracujících žen a 3,1 procenta mužů.

Podle zprávy Česko v EU ve využívání kratší pracovní doby zaostává. „Aktuálně je podíl kratší pracovní doby nižší než v ČR pouze v Bulharsku a na Slovensku,“ uvedli autoři v analýze. Víc než čtvrtina lidí pracuje na kratší úvazek v Dánsku, Švédsku, Rakousku, Británii, Švédsku či Německu. V Nizozemsku tak dělá skoro 51 procent zaměstnaných, kratší zaměstnání tam má 77,3 procenta žen.

V unii úvazků na zkrácenou dobu přibývá. Využívají je hlavně rodiče malých dětí, starší pracovníci či ti, kteří se starají o své blízké. Většinou je tedy volí ženy. V roce 2010 v tehdejší sedmadvacítce na kratší úvazek pracovalo v průměru 19,2 procenta zaměstnaných, letos ve druhém čtvrtletí 20,4 procenta. Zkrácenou pracovní dobu tak měla třetina žen a téměř desetina mužů.

Vývoj na pracovním trhu
1. pololetí 2013 1. pololetí 2013 Rozdíl
Plné úvazky 4 594 300 4 591 700 -2600
Částečné úvazky 267 200 326 700 +59 500

Rozšíření zkrácených úvazků je podle odborníků jednou z cest, jak podpořit porodnost v zemi. Díky práci na kratší dobu totiž rodiče mohou zvládnou zaměstnání i péči o malé potomky. Částečné úvazky mají také déle udržet seniory v práci, a tím snížit zátěž pro důchodový systém. Politici už dřív mluvili o tom, že budou slaďování práce a rodiny i aktivitu důchodců podporovat. Zmiňovali se třeba o daňovém odpočtu pro firmy, které starší lidi či matky a otce malých dětí na zkrácenou dobu přijmou. Opatření zatím neplatí.

Práce na zkrácený úvazek má ale i negativní dopady. Může se totiž promítnout na důchodu. Člověk, který pracuje na kratší dobu, má nižší výdělek a méně odvádí do důchodového systému. Výše odvodů má vliv na výši penze. Někteří lidé s částečnou pracovní dobou si také stěžují na to, že při polovičním úvazku musejí stejně vyřídit třeba 80 procent objemu práce, zaplaceno dostanou ale právě za polovinu.