Zveřejňování odposlechů ničí demokracii, tvrdí Klaus

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: profimedia.cz

Seriál zveřejňování odposlechů ve sdělovacích prostředcích považuje prezident Václav Klaus za nástroj společenské manipulace. Jde podle něj o nepřijatelnou metodu, kterou mediokracie pohlcuje demokracii. Uvedl to v dnešním vydání deníku Dnes.

Média v těchto dnech postupně zveřejňují odposlechy, v nichž figuruje podnikatel a lobbista Roman Janoušek. V záznamech uveřejněných v deníku Dnes jsou to převážně jeho rozhovory s někdejším pražským primátorem Pavlem Bémem. Podle deníku jde o doklad dlouholetých podezření, že Janoušek měl na chod magistrátu výrazný vliv. Server euro.cz navíc v pátek uvedl, že má k dispozici nahrávku, na níž údajně rovněž hovoří Janoušek a která dokládá jeho kontakty uvnitř Bezpečnostní informační služby.

Prezident připouští, že i jeho „šokuje způsob a styl zveřejněné komunikace, slovník a samo chování některých aktérů“. Jádro problému je ale podle něj jinde. „Doba je neklidná. Různé zájmové skupiny se snaží, aby sociální neklid přerostl v chaos. Média jim v tom zdatně sekundují, pokud s nimi přímo nespolupracují. Je to hra s ohněm. Pokud vypukne, shoří v něm všichni,“ varuje Klaus. Zveřejňování odposlechů kromě toho podle něj ani neslouží k nalézání pravdy. Tomu prý spíše zabraňuje.

Klaus píše také o současných ekonomických a sociálních problémech a zdůrazňuje, že je nehodlá ani v nejmenším bagatelizovat. „Přesto tvrdím, že sociální situace v naší zemi není ani zdaleka tak katastrofální, jak nám ji líčí mnohá média a některé politické strany, odbory a různá protestní ad hoc seskupení, která v dnešních potížích vidí příležitost k posílení svého vlivu a moci,“ uvádí.

Sociální a ekonomické potíže jsou podle prezidenta přes svou bolestivost racionálně uchopitelné a zvládnutelné. „Vedle toho však roste tlak na demokratický politický systém, který se odehrává především ve virtuální rovině. Média systematicky stupňují negativní emoce veřejnosti a prohlubují přirozenou frustraci různých skupin naší společnosti. Útočí na politický systém a - vědomě nebo snad i bez vědomého záměru - připravují půdu pro nástup sil, které chtějí využít emotivně vypjatých nálad části veřejnosti a dostat zemi na zcela jinou cestu. To se stalo hlavním nebezpečím dneška,“ míní Václav Klaus.

Na jeho slova reagoval šéfredaktor listu Robert Čásenský. Prezidentovi lze podle něj dát za pravdu v tom, že prostor pro případný nástup zručného populisty je dnes asi skutečně větší než dřív. Klaus však prý ve své analýze dnešních poměrů zásadně převrací příčiny a následky. „Nejsou to média, kdo zapříčinil nynější stav české politiky. Nejsou to média, kdo si na dlouhá léta zprivatizoval politiku a veřejné zakázky v hlavním městě. Nebyla to média, kdo umožnil prorůstání politických elit a rádoby podnikatelských skupin až do stavu, kdy není jasné, kdo vlastně řídí státní či městské úřady. K ničemu takovému neměla média na rozdíl od politických elit ani příležitost, ani vůli a už vůbec ne moc,“ píše Částenský. Zveřejňování odposlechů není podle něj „libůstkou ani specialitou“ tuzemských novinářů a sahají k tomu prý zřídka.