Hypotéka na nebytové prostory? Jen u některých bank

Hypotéka

Hypotéka Zdroj: archiv Blesku

Hypotéka
2
Fotogalerie

Na základě dotazu čtenáře jsme bankám položili konkrétní dotaz, zda by bylo možné dostat hypotéku na nebytový prostor (například bývalý obchod), který bychom zrekonstruovali a předělali na byt. Jaký by byl postup? Co by bylo nutné vyřídit a předělat?

Mnoho bank reagovalo tak, že získat hypotéku pro tento případ u nich prostě nejde. Některé banky ale přece jen cestičku našly. Podívejte se na odpovědi.

mBank

Jedná se spíše o nestandardní situaci, které řešíme individuálně. Je to však možné, pokud klient splní následující podmínky: nemovitost nemá více než 100 m2 a výše hypotéky nepřekračuje 80 procent hodnoty nemovitosti. Klient v takovém případě předloží standardní doklady totožnosti, výši příjmu, návrh kupní smlouvy a dohodne si s bankou ocenění nemovitosti. Avšak v těchto nestandardních případech může být proces ještě odlišný.

ČSOB

Určitě je nutné zajistit rekolaudaci. Ideální je, aby součástí investičního záměru hrazeného z poskytnutého hypotečního úvěru byly i náklady na rekonstrukci s cílem rekolaudace. Pak máme plně pod kontrolou změnu z obchodu na byt.

Raiffeisenbank

Zjednodušeně řečeno by to bylo možné pouze se zástavou jiné nemovitosti. K té zastavované nemovitosti bychom chtěli standardně odhad a u té rekonstruované bychom odhad nevyžadovali. Nejdříve by klient doložil rozpočet rekonstrukce, následně stavební povolení/ohlášení stavby.

Česká spořitelna

Hypotéky poskytujeme i na koupi spojenou s rekonstrukcí. Základní dokumenty jsou stejné jako u běžné hypotéky, zde by klient navíc ještě předkládal dokumentaci prokazující, že vznikne jednotka určená k bydlení. Pokud by nevznikla jednotka určená k bydlení, mohl by klient využít hypotékou určenou pro podnikatelské účely.

Sberbank

V tomto případě se vždy jedna o individuální posouzení. Zpravidla lze říci, že je možné o takový úvěr požádat za předpokladu, že jeho účelem bude i rekonstrukce nemovitosti na bytové prostory. Základním podkladem je rozpočet rekonstrukce, projekt a odhad nemovitosti.