Koronavirová krize a její vliv na finanční trhy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Investice a koronavirus
Investice a koronavirus
Investice a koronavirus
Investice a koronavirus
Investice a koronavirus
6
Fotogalerie

Každá krize s finančními trhy pořádně zamává. Z důvodu panického uzavírání pozic, prorážení stop-lossů a margin calls se mohou ceny aktiv výrazně odchýlit od své fundamentální hodnoty a nabízet tak zajímavé obchodní příležitosti.

Zlato, stříbro, platina nebo palladium?

Jedním z takových segmentů trhu jsou vzácné kovy. Ani těm se nejprve nevyhnuly výprodeje, když se obchodníci všude po světě snažili dostat k dolarové likviditě. Po sražení dolarových úroků k nule a finanční injekci ze strany americké centrální banky (Fed) ve stamiliardách dolarů se nyní vzácné kovy stabilizovaly.

Zlato, stříbro i platina se tak nacházejí v zajímavé pozici, protože oba hlavní scénáře hrají v jejich prospěch. Pokud totiž pandemie neustoupí příliš rychle a dopad na globální ekonomiku bude ještě horší než aktuální černé scénáře, tak investoři budou utíkat právě směrem ke zlatu a dalším vzácným kovům plus Fed bude tisknout o to více peněz. Když se však na druhou stranu ekonomika nakopne a nové peníze financující obrovské vládní deficity se začnou utrácet, budou na místě i obavy ze staré dobré inflace, což je samozřejmě voda na mlýn vzácným kovům.

Vývoj poměru ceny zlata a stříbra:

Investice a koronavirusInvestice a koronavirus|Ondřej Hartman

Z této skupiny aktiv mi přijde nejvíce atraktivní pro nákup stříbro. Jeho hodnota oproti zlatu se totiž za poslední desetiletí výrazně propadla a v okamžiku vydání tohoto textu se 1 unce zlata prodávala za 111 uncí stříbra, což je historický extrém. S oživením ekonomiky tento poměr většinou klesá s tím, jak více stříbra je potřeba v průmyslu a o zlato je z investičního pohledu menší zájem.

Vývoj ceny stříbra v USD za unci (4hodinový graf – H4):

Investice a koronavirusInvestice a koronavirus|Ondřej Hartman

V podobném velice nezvyklém poměru se obchoduje nyní i platina, která se obchoduje na 35 procent ceny palladia. Historicky však bývala platina tím dražším a „vzácnějším“ kovem. Obě dvě komodity jsou ale životně závislé na automobilovém průmyslu, jehož celoroční globální propad můžeme odhadovat kdekoliv mezi 10 a 40 procent, což znamená, že ani ceny těchto vzácných kovů nemusely najít své dno. Otevření dlouhé pozice na platině a krátké na palladiu a postupné uzavírání jejich rozdílu v ceně však může být ziskové.

Ropa vs. ropné měny

Na první pohled vypadá velice levně i ropa. 25 i méně amerických dolarů za barel je po započítání inflace skutečně výprodejová cena, která z dlouhodobého pohledu nedává smysl, protože by zkrachovali jak američtí těžaři, tak i nejedna blízkovýchodní monarchie.

Vývoj ceny ropy WTI v USD za barel (4hodinový graf – H4):

Investice a koronavirusInvestice a koronavirus|Ondřej Hartman

Háček je ale v tom, že pokud nenakoupíme přímo fyzickou ropu ke skladování, tak musíme rolovat kontrakty a vždy před jeho vypršením kontrakt prodat a nakoupit ten na další měsíc. V případě, že cena s dodáním v budoucnu je dražší (tzv. contango), tak růst ceny při rolování není naším ziskem. A z pohledu na ceny ropných kontraktů je tento trh v prudkém contangu, kde cena srpnové ropy je dvojnásobná oproti květnové.

Struktura kontraktů na nákup ropy WTI:

Investice a koronavirusInvestice a koronavirus|Ondřej Hartman

Těmto ztrátám z rolování kontraktů se dá vyvarovat, pokud se nakoupí ropné akcie nebo ropné měny. Kanadský dolar nebo norská koruna jsou také výrazně levnější v porovnání s únorovými „předkoronovými“ kurzy. Jejich sleva v porovnání s fyzickou ropou sice není tak bombastická, ale po návratu do normálu, po stabilizaci ropné poptávky a při několika nových bilionech amerických dolarů v globálním finančním systému se tyto měny mohou těšit silnému zájmu.

Vývoj měnového páru USD/CAD (4hodinový graf – H4):

Investice a koronavirusInvestice a koronavirus|Ondřej Hartman

Autoři jsou z analytici FXstreet.cz

Zdroje: MT4, oilprice.com, barchart.com, Bloomberg, FXstreet.cz