Na rozpočtu samoživitelů se výrazně podepisují prázdniny nebo nemoci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

V případě nemoci samoživitelé své děti často nechávají doma samotné nebo si musí platit hlídání. To vyplynulo z rozsáhlého průzkumu, který provedla Asociace neúplných rodin mezi členy svého asistenčního programu VašeVýživné.cz.

Ošetřovné

60 procent rodičů samoživitelů v případě nemoci využívá ošetřovné. Jde o dávku nemocenského pojištění a vypočítává se z denního vyměřovacího základu. Pokud jsou ale samoživitelé na ošetřovném, 33 procent z nich přichází o únosný rozpočet jejich domácnosti. Někteří samoživitelé jsou na tom tak špatně, že kvůli nemoci či prázdninám musí sáhnout do rezerv, a pokud dojdou i ty, jsou nuceni si půjčit.

40 procent samoživitelů na ošetřovné nemá nárok. Po mateřské si přivydělávají brigádně, anebo pracují na zkrácený úvazek.

Tip: S naší kalkulačkou lehce zjistíte výši ošetřovného, na jaké máte nárok.

Kolik dní mohou samoživitelé zůstat s nemocným dítětem doma? 44 procent samoživitelů může s nemocným dítětem zůstat doma maximálně tři dny. Více dní už výrazně zasahuje do jejich rozpočtu. Celých 26 procent rodičů však přiznalo, že je pro ně výrazný zásah i jen jediný den nemoci.

Chřipkové prázdniny

Někdy nemusí jít jen o nemoc. V době chřipkové epidemie se mohou uzavřít školská zařízení a rodič je pak nucen vzít si dovolenou, i když dítě není nemocné. Až 25 procent samoživitelů své děti nechává doma samotné. Mnoho rodičů samoživitelů by z důvodu takových případů jako je uzavření školy, nemoc, anebo prázdniny, ocenilo pružnější pracovní podmínky, které by jim dovolily alespoň nějakou flexibilitu.

Tábor o jarních prázdninách

Pokud nemáte pro děti na prázdniny hlídání, můžete je poslat na tábor pořádaný OSPODem. Tato možnost je ale omezená počtem dětí.           

Více jak 40 procent samoživitelů tak z finančních důvodů opět nechává své děti doma. Celých 60 procent rodičů pak za jarní prázdniny nemusí utratit žádné peníze. K tomuto číslu se pak řadí i ti, jimž pomáhají s hlídáním prarodiče. 20 procent za jarní prázdniny utratí do 3 tisíc korun.