Nafta i benzin nadále mírně zlevňují, cena začne stagnovat

Benzín

Benzín Zdroj: profimedia.cz

Benzín
Benzín
Benzina
Benzina
Benzina
6
Fotogalerie

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden mírně zlevnily. Průměrná cena benzinu klesla od minulé středy o osm haléřů na 32,25 koruny za litr. Nafta zlevnila o čtyři haléře na 31,83 Kč koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků začne cena v následujících dnech stagnovat, důvodem je rostoucí cena ropy.

"Zatímco ještě před sedmi dny se barel ropy Brent obchodoval za 59 dolarů, nyní se pohybuje okolo 61 dolarů. Během týdne se cena ropy pohybovala i nad úrovní 62 dolarů za barel," uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Podle analytika Raiffeisenbank Luboše Růžičky pomohly ropě k vyšším hodnotám zprávy o slabších než očekávaných zásobách v USA, svoji roli také sehrálo určité zklidnění situace v americko-čínských obchodních sporech. "Zmírnění napětí ve světovém obchodě povzbuzuje poptávku a zvedá cenu strategických surovin," sdělil analytik.

"Mezinárodní energetická agentura uvedla, že trh s ropou by měl být dobře zásoben i v příštím roce. Produkce ropy mimo kartel OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) nadále roste, a to zejména v USA. Spojené státy zvedly svoji těžbu na rekordních 12,6 milionu barelů ropy denně. Růst produkce z USA se očekává i v nejbližších měsících. Pro české řidiče je příznivé výrazné posílení české koruny vůči americkému dolaru. Od počátku měsíce posílila koruna z 23,66 na 23 korun za dolar," doplnil analytik Finlordu Boris Tomčiak. V dolarech jsou pohonné hmoty obchodovány na komoditní burze v Rotterdamu. Čím je koruna vůči americké měně silnější, tím levnější mohou být benzin a nafta u čerpacích stanic v ČR.

Nejlevněji tankují řidiči na jihu Čech. Průměrná cena Naturalu 95 v Jihočeském kraji je 31,83 koruny a nafty 31,38 koruny za litr. Méně než 32 korun stojí benzin ještě v Pardubickém, Ústeckém a Královéhradeckém kraji.

Naopak nejvyšší ceny pohonných hmot vykazuje Praha. Litr benzinu vyjde v hlavním městě v průměru na 32,71 koruny. Stejné množství dieselu stojí průměrně 32,33 koruny.

Druhým nejdražším regionem je Vysočina, kde průměr ovlivňují vyšší ceny pohonných hmot u pump na dálnici D1. Litr naturalu vyjde na Vysočině v průměru na 32,66 koruny a nafty na 32,29 koruny.

Natural 95 zdražoval v Česku od poloviny dubna do počátku června, od té doby se jeho průměrná cena postupně snižuje. U nafty rostla do počátku října, v jehož první dekádě se dostala nad 32 korun za litr. V posledních třech týdnech průměrná cena dieselu klesá.

Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy může české řidiče kromě silnější koruny těšit i to, že benzin je momentálně v Česku levnější než v okolních zemích, s výjimkou Polska. V Německu, Rakousku, na Slovensku i v Maďarsku vyjde benzin řidiče v průměru dráž než v Česku. Nafta je pak dražší v Německu, Rakousku i na Slovensku. V Polsku a Maďarsku ale vyjde levněji," dodal.