Pojištění proti krachu dovolené: kdy se hodí?

.

. Zdroj: Exclusive tours

Exotická dovolená
Takhle vypadá možná vůbec nejdražší dovolená, jakou si můžete dopřát. Karibská dovolená...
.
Zimní dovolená
Zimní dovolená
6
Fotogalerie

Ubytování a letenky. Zajištěním těchto dvou základních položek zpravidla začínají velké plány na další vysněnou dovolenou. Sny se však bohužel vždy nepotkají s realitou. Pro tyto případy je užitečné nezapomenout i na pojištění storna cesty. V celkovém rozpočtu jde o zanedbatelnou částku, díky které však můžete předejít velké finanční ztrátě.

Pojištění storna cesty funguje vcelku jednoduše: pojišťovna proplatí náklady na dovolenou v momentě, kdy na ni cestovatelé nemohou kvůli významným komplikacím odcestovat.

„Zdaleka nejčastější příčinou jsou zdravotní problémy, které klientům znemožní odcestovat. To se týká jak dospělých, tak především dětí. Jde většinou o nemoci a úrazy,“ uvádí Jan Marek, tiskový mluvčí pojišťovny Generali. Jelikož se toto pojištění vztahuje právě i na blízké osoby je užitečné nejen pro rodiny. Pokud cestu plánuje třeba pár, výplata vynaložených nákladů se vztahuje i na druhou osobu, pokud jeden z nich nemůže odjet.

Pojištění pokrývá i situace, kdy dojde ke změnám na místě dovolené – jedná se třeba o nestabilní politickou situaci nebo povodně či erupce sopky.

Jde to i bez spoluúčasti

Z hlediska pojistného plnění a spoluúčasti, záleží na konkrétní pojišťovně, resp. variantách pojištění. „V případě pojistné události vrátíme 80 nebo 100 procent nákladů na zaplacenou dovolenou. Klienti si mohou zvolit, kterou variantu preferují,“ říká Ivana Buriánková z České pojišťovny. Celou částku zpět umí vrátit třeba i Generali.

„Dříve určité rozčarování některým lidem přinášel fakt, že pojištění krylo pouze 80 procent vynaložených nákladů na cestu. Nyní mají možnost uzavřít i variantu, která pokryje 100 procent vydaných peněz. Z prvních reakcí v letošním roce, kdy jsme tuto možnost nabídli, vidíme, že lidé volí častěji právě tuto variantu,“ vysvětluje Jan Marek.

Jen letenky, nebo i celý zájezd

Pojistku pro případ, že se cesta neuskuteční, je možné koupit jak samostatně, tak v rámci cestovního pojištění; a to buď přímo v cestovní kanceláři při výběru dovolené, případně si jej může turista zřídit sám po kalkulaci na internetu nebo třeba na pobočce pojišťovny.

Se samotným uzavřením, smlouvy by však cestovatel neměl příliš otálet. Pořízení pojištění storna týden před odletem, když si letenku koupil tři měsíce dopředu, žádná pojišťovna neakceptuje.

„Pojištění se musí sjednat a zaplatit nejpozději do 3 dnů od zaplacení celé ceny zájezdu, případně ceny letenky a ubytování. Nevztahuje se tedy jen na celé zájezdy,“ vysvětluje Ivana Buriánková, a dodává: „Cena pojištění storna cesty se počítá procentní sazbou z hodnoty zájezdu, maximálně 150 000 korun.

Příklad: Kolik to stojí?

Pojištění storna cesty sjednané na celkových 30 000 korun přijde v 80procentní variantě na 1050 korun. Ve 100procentí variantě zaplatí cestovatelé dohromady 1200 korun. (zdroj: Generali)

Na jaké situace se pojištění storna vztahuje?

  • Politická situace v místě dovolené
  • Nemoc na základě prokázání lékařské zprávy
  • Živelní událost v místě bydliště
  • Výpověď v práci ze strany zaměstnavatele
  • Úmrtí osoby blízké nebo spolucestujícího
  • Nemoc blízkých nebo spolucestujícího