Průměrná cena pohonných hmot klesla v týdnu o 11 haléřů

Benzina rozjíždí prodej nového paliva Efecta

Benzina rozjíždí prodej nového paliva Efecta Zdroj: Benzina

Efecta
2
Fotogalerie

Průměrná cena pohonných hmot v uplynulém týdnu klesla o 11 haléřů. Benzin Natural 95 zlevnil na 33,26 koruny za litr, nafta se nyní prodává v průměru za 32,40 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Pohonné hmoty začaly zlevňovat v polovině června. Podle analytiků je však pokles cen pouze dočasný. Důvodem je opětovný růst cen ropy po pátečním zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

„Od rozhodnutí kartelu OPEC o nedostatečném navýšení těžby si můžeme všimnout, že cena ropy dynamicky roste. Zatímco v pátek se ropa obchodovala kolem hranice 74 dolarů za barel, nyní se pohybuje nad úrovní 77 dolarů za barel. Výrazné zdražování ropy se s časovým zpožděním začne přenášet do cen pohonných hmot. V horizontu několika týdnů lze proto předpokládat, že benzin a nafta začnou opět zdražovat,“ řekl ČTK hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Slabá koruna navíc podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy citelně přispívá ke zdražování korunové ceny barelu ropy, která se v dolarech obchoduje. „Zatím se nezdá, že by koruna měla výrazněji posilovat a že by cena ropy výrazněji klesla. Spíše naopak. Proto se čeští řidiči musí v druhé polovině července připravit na růst průměrné ceny benzinu k 33,40 koruny za litr a na zdražení litru nafty na 32,50 koruny. Letos v červenci tak tuzemští řidiči budou tankovat za ceny v průměru zhruba o čtyři koruny na litr vyšší než loni v červenci,“ upozornil Kovanda.

„Současná cena ropy pohybující se nad hranicí 70 dolarů za barel nevypadá v historickém kontextu tak dramaticky. Ovšem vysvětlete to řidiči, který tankuje na dovolené v Itálii litr benzinu v přepočtu za 50 až 55 korun. S nárůstem nákladů se budou muset vypořádat nejen spotřebitelé, ale i společnosti napříč sektory, v Česku především v oblasti těžkého průmyslu a výroby,“ dodal Jakub Cerman ze společnosti Euler Hermes.

Nejdražší zůstávají čerpací stanice v Praze. Natural 95 tam stojí průměrně 34,15 koruny za litr, nafta pak 33,23 koruny za litr. V žádném jiném regionu Česka se průměrná cena benzinu nedostala přes 34 korun, stejně tak nafta je za více než 33 korun pouze v hlavním městě.

Naopak nejméně platí řidiči v Ústeckém kraji, kde je benzin průměrně za 32,87 koruny za litr. Nafta se u tamních čerpacích stanic prodává v průměru za 32 koruny za litr, o haléř dražší je v Jihočeském kraji.

Ceny u čerpacích stanic rostly od konce března, v některých týdnech o více než padesátník. Počátkem tohoto měsíce vystoupaly na nejvyšší úroveň za zhruba 3,5 roku. V půlce června se ale trend otočil.