Za dárky letos Češi utratí průměrně 6137 korun, o pětinu víc než loni

Vánoce

Vánoce Zdroj: Profimedia.cz

Průměrná částka, kterou Češi letos plánují utratit za dárky, stoupla o pětinu na 6137 korun. Mezi nejpopulárnější dárky dlouhodobě patří kosmetika, oblečení a knihy. Za vánoční nákupy potravin, alkoholu a dekorací vydají Češi tento rok v průměru 4850 korun. Vyplývá to z průzkumu agentury Nielsen Admosphere pro úvěrovou společnost Profi Credit mezi 1500 respondenty.

Vánoční dárky letos nakupuje naprostá většina Čechů slavících Vánoce (96 procent). Nejčastějšími obdarovanými jsou jejich partneři (73 procent), děti (66 procent) a rodiče (58 procent). Výrazně menší část respondentů se chystá koupit dárek svým přátelům (28 procent) či kolegům v práci (11 procent).

Na 80 procent Čechů uvedlo, že se chystá svým partnerům koupit více než jen jeden dárek. Ženy se mohou letos pod stromečkem nejvíce těšit na kosmetiku, kterou jim plánuje koupit 46 procent dotázaných. Druhým nejčastěji plánovaným dárkem je oblečení (40 procent) a třetím jsou knihy (23 procent). Rostoucí oblibě se těší dárkové poukázky (15 procent). Klenoty, hodinky a jiné luxusní doplňky jsou spíše vzácností (čtyři procenta).

Zatímco ještě v loňském roce činila průměrná útrata za dárky 5096 korun, letos stoupla o pětinu na 6137 korun. Dárky však zcela jistě nejsou jedinou výdajovou položkou spojenou s vánočními svátky. Další tisíce korun vydají Češi za potraviny, alkohol, vánoční dekorace, cukroví, stromeček apod. Za tyto položky utratí v průměru 4850 korun. „Čeští spotřebitelé tak letos v průměru utratí za Vánoce přes 11 000 korun. To je o tisícovku více než loni,“ uvedl generální ředitel firmy Pavel Klema.

Levné dárky - Inspirace >>>

Přestože výdaje na Vánoce každoročně rostou a pro většinu českých rodin znamenají zvýšenou finanční zátěž proti jiným částem roku, uvedlo 69 procent lidí, že letošní svátky zvládnou financovat ze svého běžného příjmu. Na 30 procent dotázaných připustilo, že musí sáhnut do svých úspor vytvořených v průběhu roku. Desetitisíce Čechů využijí půjčku. „Více než 15procentní meziroční nárůst průměrné částky, kterou si u nás klienti letos před Vánoci půjčují, vypovídá o neutuchajícím optimismu českých domácností a jejich ochotě utrácet,“ podotkl Klema.

Vánoce jsou v ČR nejoblíbenějšími svátky v roce. Slaví je 95 procent dospělé populace. Podle průzkumu jsou Češi stále vlažnější k typickým vánočním zvykům a tradicím. Štědrovečerní večeři, pouštění vánočních koled, posílání vánočních pohlednic nebo půst na Štědrý den tak bude dodržovat o sedm procentních bodů lidí méně než v roce předešlém. Do kostela na půlnoční mši se chystá sedmina Čechů. Na charitu v době Vánoc pravidelně přispívá 15 procent dotázaných.