Vánoční půjčka? Zvažte své možnosti a dobře čtěte podmínky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Peníze
Vánoce v obchodním centru
Reklama na Kamali půjčku
...
Koťátka
15
Fotogalerie

Dvakrát měř a jednou řež, praví lidová moudrost. Pokud ale uvažujete o „vánoční“ půjčce, skutečně jednejte s rozmyslem! Zjistěte si podmínky a analyzujte svou finanční situaci. Vyvarujte se tzv. mikropůjček. 

Blíží se Vánoce, což znamená jediné – internet a vůbec všechna média zaplní reklamy plné šťastných a krásných lidí, kteří si půjčili... Jenže (v reklamě) se už blíže nedozvíte, kolik například zaplatíte na úrocích. Poskytovatelé úvěrů vše elegantně schovají do splátky, úroky uvádí zpravidla „od“ a podmínky jsou spíše čtení pro právníka než pro obyčejného člověka.

Zejména náklady půjčky se vždy inzerují růžovější, než ve skutečnosti jsou. Zapomeňte proto na cifry v reklamě, jen málokdy se stane, že půjčka bude za inzerovanou sazbu „od“. Krom samotné úrokové sazby vždy posuzujte RPSN, jde o celkové náklady úvěru. Dále, vždy si udělejte čas a přečtěte si podmínky! Pokud něčemu neporozumíte, ptejte se.

Vždy hledejte tu nejvýhodnější nabídku, možná ji najdete přímo u své banky, jelikož vás zná, nic ale nedáte za to, když se zeptáte i jinde. A hlavně: nikdy nejednejte pod tlakem, vždy si vezměte čas na rozmyšlenou a počítejte. 

Infografika týkající se exekucí:

Spočítejte si také, zda jste schopni půjčku splácet. Buďte féroví sami k sobě. V exekuci je už dnes totiž téměř 900 tisíc lidí a jejich počty pozvolna rostou. Mezi lety 2017 a 2018 vzrostl počet lidí v exekuci o 3,4 procenta, ukazuje web mapaexekuci.cz.

Nebankovní půjčky

Banky zevrubně posuzují bonitu žadatelů, najdou se ale i tací, kteří neprověřují nic. Prostě půjčí každému de facto bez ptaní. Rychle a diskrétně. Často nabízí pár tisíc, říká se tomu mikropůjčka. Jen náklady takové půjčky bývají extrémní, RPSN může jít do tisíců procent a pokud dlužník škobrtne, okamžitě přijdou sankční poplatky.

Univerzální rada v takovém případě zní – neberte si mikropůjčku. Nestojí to za to... Pokud vám nepůjčí banka, není radno kupovat vánoční dárky s lichvářským úrokem.

Kreditky a kontokorent

Kreditní karty jsou skvělá věc, ale jen za předpokladu, že pochopíte, jak fungují a neutrácíte bez rozmyslu. S kreditní kartou totiž utrácíte peníze banky a jednou je budete muset vrátit. Když to zvládnete v tzv. bezúročném období, jsou zdarma. Pokud ne, zaplatíte úroky. Úroky na kreditních kartách jsou vysoké, zhruba pětadvacet procent ročně (Česká spořitelna).

Kontokorent je u tuzemských bank úročen zhruba dvaceti procenty ročně, peníze jsou úročeny okamžitě. Pro představu: každých půjčených tisíc korun vás vyjde na 52 haléřů denně (Air Bank).

Půjčování peněz je skvělý byznys, vždy ale záleží na co si půjčujete. Půjčovat si na vánoční dárky rozhodně nepatří k těm šťastnějším, ale záleží na příjmech žadatele. Buďte proto upřímní hlavně sami k sobě a nepřeceňujte své možnosti. Dostat se do dluhové spirály může být snazší, než si možná myslíte.